Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

10 февруари: Възкачват се императори, падат монархии

На днешната дата през 660 г. пр. Хр. от небесата е слязъл Джимму, синът на богинята Аматерасу, и се е възкачил като първия император от продължаващата да царува в Япония и досега династия. - 10 февруари: Възкачват се императори, падат монархии

На днешната дата през 660 г. пр. Хр. от небесата е слязъл Джимму, синът на богинята Аматерасу, и се е възкачил като първия император от продължаващата да царува в Япония и досега династия.

10 февруари е националният празник на Страната на изгряващото слънце: според официалната версия на националния мит (защото в Япония дори легендите имат официална версия) на днешната дата през 660 г. пр. Хр. от небесата е слязъл Джимму, синът на богинята Аматерасу, и се е възкачил като първия император от продължаващата да царува и досега династия. В 1889 г. от нашата ера е приета първата модерна Конституция на Япония, наречена по името на императора-реформатор Мейджи.

1210 г. Цар Борил свиква в Търново събор против еретиците-богомили. Действието му следва веднага след възстановяването на мира с латинската Константинополска империя и кръстоносния поход срещу катарите или бугрите, тоест „българските“ еретици в Южна Франция. Тези съвпадения сочат, че унията, сключена от цар Калоян със Светия престол в Рим, е продължавала и при управлението на Борил.

1534 г. Парламентът обявява Хенри VІІІ за „Върховен глава на Църквата в Англия“. Кралят си запазва католическата титла „Защитник на вярата“ и се превръща в нещо като национален папа. И при това може най-сетне да се ожени за любимата си Ан Болейн! В Рим никак не са доволни…

1929 г. Италия и Светият престол сключват Латеранския договор. Папата най-сетне признава обединението на Италия за факт, а италианското правителство позволява на понтифика да остане начело на града-държава Ватикан в рамките на Рим. За всички италиански католици това най-сетне позволява да бъдат лоялни едновременно към Светия отец, към краля на Италия… и към фашистката партия на Бенито Мусолини.

1979 г. Иранската революция сваля монархията. Иран се превръща в ислямската република, която е и до днес. Светските нрави, толерирани от дотогавашния режим, са изоставени и страната се връща към строг ислямски морал, но все пак в особена персийска версия.

Рожден ден

1847 г. Роден е Томас Едисън, изобретателят на първото устройство за звукозапис, наречено фонограф.

Починали

641 г. Умира визанийският император Ираклий. Военен герой, религиозен реформатор, съюзник на прабългарския владетел Кубрат и спасител на своята империя от авари и перси, Ираклий напуска този свят в разочарование, след като е изгубил Египет, Палестина и Сирия пред вълната на първото мюсюлманско нашествие. След злощастната битка при Ярмук той възкликва: „Сбогом, моя хубава провинция!“ А ислямските писари добавят към първите чернови на Корана триумфалните думи: „Ромеите бяха победени“. За Ираклий остава посмъртната слава на първия кръстоносец и защитник на Светите земи, поне според западноевропейските източници.

1829 г. Умира Рене Декарт, френският философ и математик, стигнал до идеята, че първият и всъщност единствено сигурен факт е собственото самоосъзнато съществуване. Във всичко друго можем да се съмняваме, но не и в това. „Мисля, следователно съществувам!“, възкликва Декарт и от тази позиция започва последователно да преодолява интелектуалните изкушения на онтологическия скептицизъм. Разбира се, до такава блестяща идея може да се стигне само с дълго излежаване и размисъл сутрин. Моля, не бъркайте Декартовите последователи, картезианците, с монашеския орден на картузианците. Впрочем, за Декарт съществува и виц.

Влиза философът в един бар и си поръчва питие. Изпива го и барманът пита:

– Още едно?

– Не мисля – отвръща Декарт. И се изпарява във въздуха.

1963 г. Самоубива се поетесата и романистка Силвия Плат, авторка на „Стъкленият похлупак“. Тя е само на тридесет години, но страда от тежка депресия.

1986 г. Умира Франк Хърбърт, авторът на научнофантастичния роман „Дюн“ и на по-голямата част от продълженията на книгата. „Дюн“ е най-успешният научно-фантастичен роман в историята на литературата и може да се чете като политическо предупреждение: темите за екологията, тероризма, рисковете от радикализация на религията и появата на харизматични водачи без морални скрупули са поднесени по начин, който днес изглежда особено актуален. В 60-те, когато е писана, книгата е вълнувала включително и заради философското осмиляне на употребата на наркотични вещества.

2012 г. Напуска ни певицата Уитни Хюстън. Сбогом, Уитни, гласът ти остава с нас!

Празник

11 февруари е Ден на жените в науката, празник на св. Богородица от Лурд, ден на ватиканкия суверенитет, на ислямската революция в Иран, национален празник а Япония, но и на още няколко празника. Ок. 680 г. на този ден умира монахът Кадмон, първият известен поет на староангийски език, далечен предтеча на Чосър, Шекспир и Милтън. Тъй като е смятан за светц, денят на смъртта му е религиозен празник.

За източноправославната Църква днешният ден е празник на света Теодора, византийската императрица, възстановила почитта към иконите след смъртта на съпруга си, императора Теофил Иконоборец. Теофил е толкова омразен на византийските историци, че те изтъкват като особено сатанинска проява на безбожието му факта, че при сключване на договор с българския владетел Омуртаг, императорът изпълнил езически ритуали.

В България се чества и паметта на светия мъченик Георги Нови Софийски, загинал за вярата си на днешния ден в 1515 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90