Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

10 години затвор, ако си без хиджаб в Иран

Строги наказания за знаменитости, които не спазват правилата

Въпреки кървавото потушаване на протестите от миналата година, и до днес много жени в Иран се съпротивляват срещу носенето на хиджаб. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 10 години затвор, ако си без хиджаб в Иран

Въпреки кървавото потушаване на протестите от миналата година, и до днес много жени в Иран се съпротивляват срещу носенето на хиджаб. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Иран е напът да одобри закон, който засилва наказанията за отказ от носене на хиджаб, съобщава Си Ен Ен. Предстои законът да бъде разгледан от Съвета на Стражите на конституцията, в който влизат представители на ислямското духовенство, назначени лично от Висшия ръководител Али Хаменеи, и чиновници юристи.

Законопроектът съдържа 70 члена, които предвиждат много по-сериозни глоби и дълги години лишаване от свобода за жените, отказващи да носят хиджаб. Може да се стигне до присъда от 10 години затвор, а глобата става 360 млн. ирански реала (около 8 хиляди евро).

В закона са предвидени строги наказания за знаменитости, инфлуенсъри и компании, които пропагандират „порочно поведение“ и не спазват правилата на шариата. Предвижда се да се използва изкуствен интелект, който да сканира за наличие на нарушителки на задължителния дрескод.

В момента в Иран действа закон, който задължава всички жени да закриват косите и шията си. За изпълнението му следи нравствена полиция, а нарушителките се разпознават по записи от уличните видеокамери.

Новите по-строги мерки в закона са отговор на иранските власти на миналогодишния протест, избухнал след смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана по обвинение за неправилно носене на хиджаб и пребита до смърт в полицията. По време на протестите загинаха повече от 500 души, десетки хиляди са задържани. Няколко от организаторите на протеста бяха екзекутирани. Въпреки това дори сега много жени в Иран продължават да се съпротивляват срещу носенето на хиджаб.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg