Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

10 хиляди с български мартеници в Париж (снимки)

Доброволци закичиха парижани и туристи с гривни в червено и бяло и разказваха за древната ни традиция

Снимка: Български културен институт в Париж - 10 хиляди с български мартеници в Париж (снимки)

Снимка: Български културен институт в Париж

Над 10 000 французи и гости на Париж от различни страни закачиха на китките си днес червени и бели сплетени конци и се присъединиха към старата българска традиция. Инициативата, наречена „Мартеница от България“, е на Българския културен институт в Париж. Доброволци раздадоха хиляди български мартеници и разказаха на всеки любопитен историята на древната традиция, празнувана у нас на 1 март – деня, в който се посреща пролетта.

Акцията се проведе на няколко емблематични за френската столица места, между които площад „Трокадеро“ срещу Айфеловата кула, артистичния квартал „Монтмартр“ и край базиликата „Сакре кьор“. Към раздадените мартеници бяха приложени и картички с информация за празника и символиката на преплетените червени и бели нишки, отпечатана на френски и английски език.

Снимка: Български културен институт в Париж

Проектът „Мартеница от България“ следва каузата на БКИ в Париж за популяризиране на съвременната и древната култура на България по достъпен и модерен начин пред широка международна публика, отбелязват от културния институт.

От 2017 г. мартеницата е вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО след обща номинация на четирите държави, които споделят обичая – България, Румъния, Молдова и Северна Македония.

Вижте още: БАБА МАРТА – ДРЕВЕН ПРАЗНИК НА БОГИНЯТА МАЙКА

Снимка: Български културен институт в Париж

Снимка: Български културен институт в Париж

Снимка: Български културен институт в Париж

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах