10 хиляди с български мартеници в Париж (снимки)

Доброволци закичиха парижани и туристи с гривни в червено и бяло и разказваха за древната ни традиция

Снимка: Български културен институт в Париж - 10 хиляди с български мартеници в Париж (снимки)

Снимка: Български културен институт в Париж

Над 10 000 французи и гости на Париж от различни страни закачиха на китките си днес червени и бели сплетени конци и се присъединиха към старата българска традиция. Инициативата, наречена „Мартеница от България“, е на Българския културен институт в Париж. Доброволци раздадоха хиляди български мартеници и разказаха на всеки любопитен историята на древната традиция, празнувана у нас на 1 март – деня, в който се посреща пролетта.

Акцията се проведе на няколко емблематични за френската столица места, между които площад „Трокадеро“ срещу Айфеловата кула, артистичния квартал „Монтмартр“ и край базиликата „Сакре кьор“. Към раздадените мартеници бяха приложени и картички с информация за празника и символиката на преплетените червени и бели нишки, отпечатана на френски и английски език.

Снимка: Български културен институт в Париж

Проектът „Мартеница от България“ следва каузата на БКИ в Париж за популяризиране на съвременната и древната култура на България по достъпен и модерен начин пред широка международна публика, отбелязват от културния институт.

От 2017 г. мартеницата е вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО след обща номинация на четирите държави, които споделят обичая – България, Румъния, Молдова и Северна Македония.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Вижте още: БАБА МАРТА – ДРЕВЕН ПРАЗНИК НА БОГИНЯТА МАЙКА

Снимка: Български културен институт в Париж

Снимка: Български културен институт в Париж

Снимка: Български културен институт в Париж

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg