Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

10-и ден Захари Паунов в неизвестност

Филмът му Омбре пратен на Берлинале

Захари Паунов вероятно е загинал още в деня на изчезването си - 18 октомври, твърдят от полицията. - 10-и ден Захари Паунов в неизвестност

Захари Паунов вероятно е загинал още в деня на изчезването си - 18 октомври, твърдят от полицията.

Вече десети ден режисьорът Захари Паунов е в неизвестност. Никой не го е чувал и виждал от 18 октомври, когато напуска хотел „Черно море“ след участие на кинофестивала „Златна роза“ във Варна. Там Паунов получи награда за дебютния си пълнометражен игрален филм „Омбре“. А днес лентата беше изпратена на „Берлинале“ от продуцента Атанас Маринов.

Мистерията около изчезването му е като филмов сюжет. Паунов е видян последно в 12, 30 ч. при напускането му на хотела, качва се в сивата си „Хонда Сивик“ и потегля в неизвестна посока. Продуцентът му твърди, че режисьорът пътува сам по случайност. И на отиване, и на връщане с него е трябвало да се возят хора от екипа. „Той не трябваше да пътува до Варна по този начин. В последния момент нещата се промениха. Когато се видяхме последно, нямаше никаква индикация, че няма да се видим отново“, казва Маринов. Какво се е случило след това с него – за всички е абсолютна загадка.

Съпругата му чакала Захари напразно цяла седмица да се прибере в София, едва след това подала сигнал в полицията. Дългото отлагане на това обаждане също е необичайно обстоятелство около изчезването на 49-годишния Захари Паунов. След сигнала МВР веднага разпространи описанието на режисьора – висок 1, 80 см, с едро телосложение, права коса, овално лице, с мустаци и брада. Молбата е всеки, който е видял Паунов, да сигнализира на тел. 112 или в най-близкото районно управление на полицията.

Продуцентът му се е видял последно с него вечерта на фестивала. На другия ден, когато Паунов изчезва, Маринов не се е чувал с него.

„В момента няма и следа от него. Това не е сценарий на филм, човекът действително го няма“, заяви пред „Площад Славейков“ Атанас Маринов. Според него режисьорът е тръгнал от Варна към София през Бургас и от там се е качил на магистрала Тракия. Поне така му е казал предварително.

Режисьорът не е бохем в популярния смисъл, казва Маринов. Консумира алкохол умерено. Не злоупотребява с концентрати, или поне това не е известно на колегите му.

„За средите е нормално човек да се почерпва по-често, но за Захари не мога да кажа, че прекалява с алкохола. В работата с него имаме прекрасни отношения. А какъв е вкъщи – не знам“, казва Маринов.

Продуцентът не знае дали Паунов се е отбивал някъде по пътя. Потвърди, че проблемите му с измамници на имот са истина. Продали му къща в банското село Кръстатица, но вместо него, в регистрите се оказало, че режисьорът е купил съседната ливада с купчина камъни в средата. В момента случаят е в съда.

Преди дебюта си с „Омбре“ Захари Паунов е бил директор на продукция и изпълнителен продуцент на 20-ина български филми, между които „Пазачът на мъртвите“ на покойния режисьор Илиян Симеонов.

На „Златна роза“ „Омбре“ получи диплом за индивидуално постижение за цялостното актьорско изпълнение. Дали филмът ще бъде селектиран на кинофестивала „Берлинале“, ще стане ясно през февруари. По родните киноекрани лентата ще бъде пусната в първите месеци на 2015 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС