Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

10 любопитни факта, които не знаем за Салман Рушди

Джордж Лукас прави паралел между внушенията на „Майстора и Маргарита” и „Сатанински строфи”

Близо 20 години след фетвата Салман Рушди получава рицарско звание от кралица Елизабет II за заслуги към литературата. - 10 любопитни факта, които не знаем за Салман Рушди

Близо 20 години след фетвата Салман Рушди получава рицарско звание от кралица Елизабет II за заслуги към литературата.

Малко преди края на 2015-а Салман Рушди влезе в ролята на Шехерезада, за да ни разкаже историята от на „Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи”. Нещо като съвременна вълшебна приказка, героичен епос, сатиричен роман-алегория или разказ за необикновената сърцевина на обикновеното, гарниран с щрихи от личната история на автора. Без значение как ще го определим, новият роман на Салман Рушди е изобретателен, ерудиран, вдъхновяващ и дяволски забавен.salman rushdi

Събрахме 10 любопитни факта за големия британски писател от индийски произход, които може да са ви убегнали досега.

1. Галеното име на родения в Бомбай писател е Салам.

2. Началното си образование Рушди започва в училище на британски мисионери, а на 13 години вече е стипендиант в Албиона.

3. Писателят се пробва на актьорското поприще – участва в театрална трупа в Кенингтън.

4. „Среднощни деца“ (1981 г.) получава една от най-престижните английски литературни награди — „Букър”. Наскоро организационният комитет обяви, че романът на Рушди е най-доброто произведение в 25-годишната история на отличието. „Среднощни деца“ носи на Рушди световна известност, но му печели и омразата на официална Индия (където е забранен) заради недотам ласкавия портрет на Индира Ганди и нейния син Санджив, забъркан в противоречива програма за стерилизация.

5. През 1988 г. Рушди печели наградата „Уитбред” за четвъртия си роман – „Сатанински строфи“. Книгата е забранена в Индия и Южна Африка и горена по улиците в Брадфорд, Йоркшир. Когато аятолах Хомейни призовава ревностните мюсюлмани да екзекутират писателя и издателите на книгата, Рушди е принуден да се скрие. Един от помощниците на Хомейни предлага 1 млн. долара за главата на писателя. През 1993 г. норвежкият издател на Рушди Вилям Нигаард е прострелян 4 пъти в гърба и едва оживява, а японският преводач на романа е убит. През 1997-а наградата за главата на автора е удвоена, а година по-късно главният прокурор на Иран Мортеза Мокдале подновява смъртната присъда. Основни теми на „Сатанински строфи“ са емиграцията, невъзможността за асимилация и интеграция в новата култура, неизбежността на връщането към корените.

6. Салман Рушди е женен четири пъти, има две деца. През 1976 г. сключва брак с Клариса Луард, през 1988 г. с американската писателка Мериън Уигинс, но тази връзка се разпада заради наложения им нелегален живот. Следва 7-годишен брак с Елизабет Уест, а последният му семеен експеримент е с актрисата Падма Лакшми и трае 3 години.

7. Джордж Лукас прави интригуващ паралел между внушенията на „Майстора и Маргарита” на Булгаков и „Сатанински строфи” на Рущди:

„Рушди отблъсна много от световните религиозни общности, политически режими и културни братства с публикувания през 1989 г. роман за съвременния свят и раждането на една непрестанно растяща религия — исляма. По подобен начин публикуваният през 1939 г. роман на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита” хвърля хетеродоксален поглед върху генезиса на християнството и света на комунистическа Москва от 20-те години. Той също богохулства срещу едно религиозно чувство, поставяйки под въпрос произхода на религия, която милиони по света смятат за свещена. Двата романа споделят общата загриженост за ролята на твореца в съвременното общество.”

Вижте още: САЛМАН РУШДИ КАТО ШЕХЕРЕЗАДА

8. През 2012 г. излиза киноверсията на „Среднощни деца” – режисурата е дело на Дийпа Мехта. За съжаление филмът не успява да постигне мощта и въздействието на литературната творба.

9. През 2008 г. Салман Рушди включва разказа „Как купихме Ленин” на българина Мирослав Пенков в антологията The Best American Short Stories.

10. Близо 20 години след фетвата на Хомейни писателят получава рицарско звание от кралица Елизабет II за заслуги към литературата, а „Таймс“ го поставя на 13-о място в своята класация за най-великите британски писатели от 1945-а година насам.

Вижте още: САЛМАН РУШДИ ЗА ТЕРОРА В ПАРИЖ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg