Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

10 невероятни неща, които не знаете за България

Писателят Елис Шуман, представил страната ни във Великобритания, гостува в София на 15 юни

Българската роза е не просто изумително красива, посетете страната през май или юни, когато е и пъстрият розобер. Снимка: Емил Георгиев - 10 невероятни неща, които не знаете за България

Българската роза е не просто изумително красива, посетете страната през май или юни, когато е и пъстрият розобер. Снимка: Емил Георгиев

Със сигурност има немалко британци, които са получили първите си впечатления за България през 2014 г. Тогава израелският писател Елис Шуман публикува в едно от най-четените издания на Острова, „Хъфингтън Поуст“, материал, посветен на страната ни. Той бързо набра популярност в интернет и дори до днес може да се мерне споделен в социалните мрежи.

PrintСега на български език излезе новият роман на Шуман – „Бургаската афера“, посветен на атентата в Сарафово у нас през 2012 г. Самият писател ще гостува и в София. Това ще се случи на 15 юни, в книжарницата на „Сиела“ в подлеза на Ректората.

Сюжетът на „Бургаската афера“ се разгръща непосредствено след терористичния акт – служител на ДАНС и агент на Мосад Аяла Навон тръгват по следата на предполагаемите поръчители на атентата.

Изненадващо от миналото на българина изскачат сенки, които възпрепятстват разследването – главният отговорен за трафика на женска плът по Черноморието избира именно дните след атентата в Бургас, за да си отмъсти на служителя на ДАНС, който го е вкарал за дълго зад решетките преди време.

Авторът Елис Шуман преплита реални факти от разследването около атентата на летище Сарафово с измислени сюжетни линии, за да предложи на читателите напрегнат трилър, в който участват български гангстери, арабски терористи, подкупни ченгета и смели агенти на тайните служби.

България ли? Защо да я посетим?, пита Шуман в статията си за „Хъфингтън Поуст“ отпреди две години и отговаря – това е красива страна с величествени планини, пясъчни плажове, живописни села, вкусна храна и гостоприемни хора. Освен това не е скъпо.

Предлагаме ви текста „10 невероятни неща, които не знаете за България“ на Елис Шуман – в превод на българските му издатели от „Сиела“.

1. Розите

Българската роза е не просто изумително красива, но е и основна стока за износ. Смята се, че розовите листа са източник на около 85% от розовото масло в световен мащаб, а то е основен продукт в парфюмерийната индустрия. Събирането на рози е много трудоемък процес. Посетете страната през май или юни, когато е и пъстрият розобер.

2. Киселото мляко

Българското кисело мляко е може би най-доброто в света, с уникален вкус, дължащ се на бактерията Lactobacillicus bulgaricus, която се намира само по тези земи. Опитайте гъстото планинско овче мляко в комбинация с мармалад или мед.

3. Кимането

Когато задавате въпрос на българин, отговорът му може и да ви обърка. В България кимането с глава нагоре-надолу означава отрицание, а хоризонталното поклащане значи „да”. За да стане още по-сложно, когато местните разговарят с чужденци, те често разменят движенията. Обикновено по-старото поколение продължава да спазва традицията с кимането, датираща от османско време.

4. Шопска салата

Тя е национално ястие. Салатата се прави от нарязани на ситно градински домати, краставици, лук, сурова или печена чушка, и е поръсена с българско саламурено сирене. Украсява се с магданоз и се добавя лек дресинг от слънчогледово олио и винен оцет. Шопската салата добива популярност през комунизма, когато е наложена от българската туристическа агенция по това време – Балкантурист.

5. Кирилицата

Българите четат и пишат на кирилица. Страната е родината на тази азбука, а употребата ѝ е наложена преди това да се случи в Русия. Заслугата е на братята Кирил и Методий, родени през IX век. Те били християнски мисионери, които използвали азбуката си, за да ограмотят населението от славянски езичници през Първото българско царство. Празникът на двамата братя светци е сред най-честваните български православни празници.

6. Българските евреи

През Втората световна война България е била на страната на нацистите, но въпреки това цялото ѝ еврейско население от 40 000 души по това време е било пощадено от Холокоста. Българската православна църква, политиците и обикновените граждани са застанали против депортирането.

7. Златото

Най-старото златно съкровище в света е било намерено в оброчище край Варна, недалеч от Черно море. Изровено е през 1972 г. от строители, копаещи ров, а впоследствие се оказва, че е огромен некропол с почти 300 гроба, датиращи от 4560–4450 пр. Хр. Намерени са около 3000 златни артефакти, доказващи търговски отношения с далечни земи и съществуването на общност, силно вярваща в задгробния живот. Част от българското злато е показвано в пътуващи експозиции по целия свят.

8. Ракия

Тази алкохолна напитка се смята за националното питие на българите. Прави се от ферментирали плодове и може да съдържа от 40% алкохол (когато се прави в дестилерия) до 80% (когато е домашно производство). Ракия се прави от круши, сливи, грозде, праскови, кайсии, дори от смесени плодове. Обикновено се сервира в началото на вечерята, заедно с шопска салата. Когато пият ракия, българите вдигат тост като чукват чашите си и казват наздраве. Непременно гледайте този, с когото си казвате наздраве, в очите.

9. Гайди

Българите се гордеят с гайдата си – мех от овча или козя кожа, свързан с три тръби. Българската гайда се нарича каба гайда и е по-голяма и с по-нисък звук от гайдите в югоизточна Европа. През май 2012 г. 333 български гайдари изсвириха 9-минутна китка от фолклорни песни, поставяйки световен рекорд в изпълненията с гайда.

10. Мартеница

Ако попаднете в България на 1 март, отбележете Баба Марта. На този ден се посреща пролетта, българите си разменят малки пискюли и гривнички от червена и бяла прежда, наречени мартеници. Тези украшения се закачат на дрехите или връзват на китката и се носят, докато видиш щъркел или цъфнало дръвче – предвестници на пролетта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах