Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

10 причини, за да гледаме „Под прикритие“

Кой каквото ще да разправя, но по-добре наша кримка, отколкото чужда сапунка

Но „Под прикритие“ без съмнение е в Топ 5 на най-успешните телевизионни филмови продукции след промените. - 10 причини, за да гледаме „Под прикритие“

Но „Под прикритие“ без съмнение е в Топ 5 на най-успешните телевизионни филмови продукции след промените.

1. Заради актьорите в образите на Джаро, Иво Андонов, Ерол, Куката

Не друг, Михаил Билалов в образа на Джаро ни накара да гледаме този сериал, защото разчупи архетипа на мафиота с първичния чар на мутра и разгърна пред зрителя как работи мозъкът на престъпния свят. Силният персонаж, изграден от Билалов, още в началото отне шоуто на добрите – и най-вече на ченгето под прикритие Мартин. За съжаление (или за радост) Джаро повлече сериала след себе си.

Захари Бахаров е другият актьор в състава на „Под прикритие“ с огромна фенска маса, Куката – също. Ченгетата, изправени срещу тях, се оказаха мухльовци. Да не би пък БНТ да е решила да пропагандира престъпния свят?

2. Защото все се надяваме да гледаме добър български сериал

В киното, както и в повечето изкуства, важи максимата „Колкото повече – толкова повече“. Колкото повече филми и сериали снимаме, толкова по-добри ще имаме. Засега като добри не можем да посочим чак толкова много. Но „Под прикритие“ без съмнение е в Топ 5 на най-успешните телевизионни филмови продукции след промените.

Екипът не трябва да забравя, че макар и да не се конкурира директно за вниманието на зрителя със съвременни класики като „В обувките на Сатаната“, „Наркомрежа“, „Истински детектив“, „Шерлок“ – доста хора у нас са гледали най-доброто на малкия екран.

Но не може ли да намалим дължините на пейзажите?

3. За да има хонорари за всички български актьори

Продуцентът и режисьор Димитър Митовски се опита да промени практиката работа-срещу-пари в българските сериали, но напоследък се върна към традициите и, казват, започнал да плаща. Дано отново не мине под прикритие.

В играта на актьорите все повече започна да се усеща разликата между кино и театър.

4. Защото дават роли на младите

В последните години НАТФИЗ бележи ръст на кандидатите, юрнали се за роли в сериалите. И действително на екрана виждаме все повече млади лица. Причината не е, само защото се дава път на младите, а защото дебютантите са готови на всичко, за да получат ангажименти – а често това „всичко“ е почти „нищо“.

Но не ви ли прави впечатление, че ключовите позиции на екрана са заети основно от актьори с жълто около устата? Не че и в живота не се случва студенти и стажанти да оглавяват крупни предприятия, че и министерски кресла, но това явление е по-скоро изключение. В сериалите обаче ни представят утопията на един вечно млад свят, където възрастните са потънали вдън земя. Актьорите в зряла възраст спряха ли да играят?

5. Защото кой каквото ще да разправя, но по-добре наша кримка, отколкото чужда сапунка

Засега турските сериали са пълновластни господари в праймтайма на ефира. „Под прикритие“ не би могъл да спечели войната срещу мелодрамите на комшиите – хубавото е, че е програмиран в неделя вечер, когато няма място за турския тюрлю-гювеч. Но като ще е гювеч – по-добре да си ядем нашия.

6. Защото обичаме криминалета

През последните години големите световни телевизии предлагат все по-качествени сериали. Най-големите режисьори и актьори от киното вече снимат и за телевизията. А в „Под прикритие“ нерядко ни припомнят любими сцени и сюжети от „От другата страна“ и други класики в жанра.

Нашите кинаджии не трябва да се заблуждават, че състезавайки се за вниманието на зрителите, ще бъдат предпочетени пред най-доброто на световния пазар. Битката е срещу звездите – Кевин Спейси, Бенедикт Къмбърбач, Матю Макконъхи, Брайън Кранстън.

7. Защото като в най-добрите криминалета, мутрите са по-забавни от ченгетата

В жанра трилър съществува един принцип – колкото по-интересен е главният злодей, толкова по-добър е филмът. Изглежда, че и в „Под прикритие“ са се придържали към правилата.

Между „Под прикритие“ и „От другата страна“ има една съществена разлика – във филма на Скорсезе ченгето под прикритие Леонардо ди Каприо направи не по-малко интересна роля от тези на мафиотите Мат Деймън и Джак Никълсън. В сериала на Митовски ченгетата са дървени.

8. За да разпознаем някого от българската мафия

Обичаме тази игра. Играем я още от първа серия на „Под прикритие“, когато уловихме някои щрихи от живота на Алексей Петров, Киро Японеца, братя Галеви, Брендо, Златко Баретата… Стига онова, което сме чели за тях, да отговаря на действителността.

Интересното е, че някои бандити в сериала са вече покойници, а вдъхновителите им са учудващо здрави и кажи-речи безсмъртни. Но е чудо и историята, лансирана в новия сезон на „Под прикритие“, че след като бе разкрит, полицаят под прикритие Мартин е оставен жив.

9. Защото както са я подкарали, може един ден да ни покажат и някой политик

Ако в „Под прикритие“ ни показват някои реално съществуващи образи от ъндърграунда, защо да не повдигнат завесата и към връзките им в политиката? Не очакваме да видим някой от големите във властта, министър е достатъчен, като начало.

10. За да видим дали у нас доброто в края на краищата няма да победи злото

В живота все не можем да видим годни доказателства за участието на управник, злоупотребил с властта си, в престъпни схеми. От времето на делото срещу Тодор Живков насам осъдени няма. Нека поне на кино да ги видим в „свински опашки“, после по реда си в съда и след това в затвора.

Доброто определено побеждава злото с „Под прикритие“ – сериалът е триумф на по-доброто тв кино срещу чалга като БИГ Брадър и ред други телевизионни трапанации. Само това да му е плюсът на този сериал, не е малко.

А ако някой все още не е разбрал ползата от добрите сериали, да помисли върху вредата от лошите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах