Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

10 съвета, които могат да ви превърнат в следващите „Бийтълс“

С импровизации, части от стари песни, крясъци и някоя от тези думи: ден, мечта, сбогом, здравей, сърце, дом, живот, майка, болка, блясък

„Бийтълс“ през 1963 г., вече овладели добре крещенето. - 10 съвета, които могат да ви превърнат в следващите „Бийтълс“

„Бийтълс“ през 1963 г., вече овладели добре крещенето.

Бийтълс-експертът Дейвид Роули вярва, че няколко трика от практиката на от Великолепната четворка могат отново да спасят света на рока. В новата си книга „Help! Songwriting, Recording and Career Tips“ (Помощ! Писане на песни, записване и кариерни съвети) – е-книга, достъпна в „Амазон“, Роули дава научни съвети за изграждане на успешна кариера, пълна с хитове. 

Ето десет от тях:

1. Грабнете вниманието на слушателя още в първите пет секунди

Много от песните на „Бийтълс“ започват с музикалния еквивалент на будилник. Спомнете си фанфарите от All You Need Is Love, суровия мощен акорд в A Hard Day’s Night, арфата в She’s Leaving Home. Понякога трикът е в думите (като самотното heееy, с което Пол започва Hey Jude, или викът на Джон за помощ в интродукцията на Нelp!). В действителност, ако музиката не предлага първоначален призив, правят го гласовете на Джон и Пол след това. Ако голямата сила на песента не е в думите, тогава тя може да започва със завладяващ риф (I Feel Fine, Day Tripper). Да си спомним и моментално приковаващато вниманието интро на Glass Onion, в което Ринго сякаш чука по вратата ви.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

2. Използвайте силни думи

Освен „ти“ и „любов“, в малко от песните на „Бийтълс“ не присъства поне една от следните думи: наред, ден, мечта, сбогом, здравей, сърце, дом, живот, майка, болка, блясък. Те са навсякъде и са достатъчно силни, за да позволят и на авторите, и на слушателите да ги натоварят със собствените си лични значения.

3. Кажете на слушателя какво да прави още в първия стих

Спомнете си поканата към слушателя да се присъедини към Джон в Strawberry Fields Forever, съблазняващото listen (чуйте) в началото на Do You Want to Know a Secret, апела в Help, призива за turn off (изключване) на съзнанието в Tomorrow Never Knows, или – и това е измама, защото песента не е на „Бийтълс“ – примамката да си представим по-добър свят в Imagine на Джон Ленън (макар че, както вероятно малцина са забелязали, той е опитал подобна уловка и в една ранна песен на „Бийтълс“ – I’ll Get You). Всички тези първи думи от песни са насочени към сърцата на слушащите. Авторите на текста вече са спечелили вниманието ви и от тях зависи да поддържат разговора.

4. Използвайте импровизирани звуци

Употребата на импровизирани звуци е бърз и ефективен начин за предаване на щастливи емоции. Като средство за изразяване на радост, Джон и Пол пеят „Уууу“ след думата „доволен“ в From Me To You и след „щастлив“ в She Loves You. По подобен начин Джон пее “Ууу” преди I need your love (нуждая се от твоята любов) в Eight Days a Week и „ъммм“ след припева на I Feel Fine. Пол използва много такива звуци в последната част на Hey Jude, а Джордж пее безсмислени срички (дун-ду-ду) в средата на припева на Here Comes the Sun.

https://youtu.be/Y6GNEEi7x4c

5. Изучавайте припевите на Ленън/Маккартни

Обичайна припевите на Ленън/Маккартни се състоят от един ред, изпят два пъти, втория път с леки вариации. В We Can Work It Out при второто изпяване на out думата е удължена. В Paperback Writer, във второто изпяване се включва и втори хармоничен глас. Обикновено промяната се прави за по-добра връзка с първия ред на следващия куплет. She Loves You, I Want to Hold Your Hand, Can’t Buy Me Love, Yellow Submarine, Eleanor Rigby и Lucy in the Sky With Diamonds са примери за този похват.

Друга формула е поставянето на развръзка в последния ред. В Get Back думи от заглавието (Върни се) се повтарят три пъти, а на четвъртия следва и обяснението къде точно да се върне героят. Let It Be, All You Need Is Love, I Am the Walrus, The Ballad of John and Yoko, Ticket to Ride and Day Tripper – всички те имат припеви от по четири реда, като в последния винаги идва развръзка.

6. Сменяйте едно вълнение с друго на всеки 10-15 секунди 

Доста песни на „Бийтълс“ се състоят от 8 до 14 части, изпълнени в рамките 2-3 минути, през които слушателят е подложен на постоянен поток от нови впечатления. Способността на групата да съединява майсторски тези части, които често се променят при повторението си, е сред най-силните им страни. Сред най-компактните им сингли е We Can Work It Out, който събира невероятните 13 секции в две минути и 16 секунди; с промяна в звученето на всеки 10 секунди. Структурата тече така: куплет, припев, куплет, припев, средни 8 такта, куплет, припев, куплет, съкратени средни осем такта, куплет, припев и кода.

Забележете, че докато някои от тези секции се повтарят, в We Can Work It Out има пет уникални секции – също както в Eleanor Rigby и Get Back – още две гениално структурирани песни. Eleanor Rigby: висок припев, куплет, нисък припев, куплет, нисък припев, висок припев, куплет, комбиниран нисък и висок вокален припев. Get Back: интро, куплет, припев, соло китара, куплет, соло Хамонд орган, куплет, припев, соло китара, припев, кода, припев.

7. Използвайте крясъци, за да придадете по-буйно и диво звучене на музиката

Публиката копнее за драма – като контраст на рутината, в която живее – затова цени екстремните страсти в музиката. Това вълнение е същината на рокенрола. Един от многото начини, по които „Бийтълс“ изпълняват това изискване, е чрез многото крясъци, използване в записите им. Добре изпълненият, достоверен крясък повишава електрическия заряд на песента. Паметни са крясъците, с които започват китарните сола в Can’t Buy Me Love и A Hard Day’s Night, писъкът малко след странното „прррррррр“ (сякаш спира кон) на Джон по средата на Slow Down и онези в интродукцията на Money и Revolution, и в края на Hey Jude. Понякога екзалтираните викове идват от беквокалите – например, когато Джон и Пол окуражават Ринго, докато изпълнява необичайната за него тогава функция на основен вокалист в Boys от дебютния албум на групата или издигащото се кресчендо в песни като Day Tripper.

https://youtu.be/D2qAj2XnLYo

8. Използвайте високи ноти за щастливите и ниски за тъжните моменти

Просто правило, чак банално, но ако мислите, че няма да ви свърши работа, грешите. От началото до края на кариерата си, „Бийтълс“ следват тази практика, защото феновете я обожават. Простите високи ноти в думата glad (щастлив) и ниската нота в римата й bad (зле) в She Loves You, китарният риф в Help, който слиза надолу след думата down (в случая пак „зле“) и начинът, по който Джон изпява думата high (високо) с една от най-високите ноти в Lucy in the Sky With Diamonds са малка част от безбройните примери за прилагането на това правило. След като веднъж сте опитали това, можете да използване ноти, акорди и синхронизиране за предизвикване на по-сложни емоции. В Let It Be Пол не само изпява първите високи ноти, когато споменава майка си, но същевременно в този момент изсвирва и първия минорен акорд в песента.

9. Запазате за по-нататък първите си 20 песни

Това няма да при бъде лесно, ако тези песни са създадени с любов и написването им ви е отнело седмици или месеци. Но ако наистина са ви отнели толкова много време, може би някъде грешите. Хората, които имат хит още с първата си песен, не са никак много. По-вероятно е, че няма да напишете нещо, с което да се гордеете, преди да сте придобили известен опит. „Бийтълс“ несъзнателно са следвали това правило – работили са четири години, преди да стигнат до договор за запис. Според прессъобщение на групата от онова време, Джон Ленън и Пол Маккартни вече са имали написани към 100 песни (по-скоро бяха към 20, уточнява Пол години по-късно). Джон и Пол редовно спасяват и възстановяват части от тези песни, включително и на по-късен етап в кариерата си: I’ll Follow the Sun, I Call Your Name, What Goes On и One After 909.

https://youtu.be/Jwgtf0Zo-Ck

10. Бъдете герои

Хората с по-героичен и бляскав живот ни привличат, просто защото ни помагат да се измъкваме от редовата скука на съществуването с работа от 9 до 17 ч. Феновете на тази артисти косвено живеят части от техния живот – чрез тяхната музика, тениски, постери, книги, значки и т.н. Помислете колко много хора впечатлиха следните героични стъпки на „Бийтълс“: пуснаха си дълги коси, когато това беше шокиращо, първи превърнаха дефекта фийдбек в ефект – в песен, станала хит номер 1 (I Feel Fine), първи вкараха сексуални намеци в песен на върха на британската класация (Day Tripper) със съзнанието, че ако това бъде разкрито, песента ще бъде забранена за излъчване по радиото.

Бяха пионери в използването на много инструменти в рока, включително ситар, мелотрон, синтезатор – и във внедряването на звукозаписни техники като автоматичния дабъл тракинг и записаните на обратно китарни сола.

Говореха против войната във Виетнам, когато това беше табу. Записаха най-дългия сингъл N1 на времето си: Hey Jude. При първото си турне в САЩ като най-големия световен феномен в шоубизнеса те подкрепиха публично черни артисти като Смоуки Робинсън, когато расовата сегрегация беше все още общоприета. Записаха сингъла All You Need Is Love на живо за първото спътниково междуконтинентално тв предаване.

Има и още много примери…

https://youtu.be/IheGgu-sPVw

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах