Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Разходка за 1 час през: Космос, Земя, Антропоцен, Настояще и Бъдеще

10-те най-добри нови музея, открити тази година

Проектирана от Ренцо Пиано, новата сграда на музея „Уитни” се намира между парк „Хай лайн” и река Хъдсън и добавя 4650 кв. м към изложбените му пространства.  - Разходка за 1 час през: Космос, Земя, Антропоцен, Настояще и Бъдеще

Проектирана от Ренцо Пиано, новата сграда на музея „Уитни” се намира между парк „Хай лайн” и река Хъдсън и добавя 4650 кв. м към изложбените му пространства.

Търсите алтернатива на обичайните музейни обиколки? „Гардиън” прави обзор на няколко впечатляващи нови и обновени изложбени пространства по света, които заслужават внимание не само с експозициите си, но и с архитектурния си вид.

Музеу до Аманя, Рио де Жанейро, Бразилия

1

Зрелищната сграда, проектирана от Сантяго Калатрава, сама по себе си е експонат в този музей на науката. Комплексът е разположен край пристанището „Пиер Мауа”, заема площ от 15 000 кв. м и включва огромен отразяващ басейн, градини и велоалеи.

Основната експозиция в „Музея на утрешния ден”, както се превежда името му от португалски, е плод на въображението на физика и космолог Луис Алберто Оливейра. Посетителите могат да обходят за около час пет големи пространства: Космос, Земя, Антропоцен (бел. ред. – епохата, през която човекът населява Земята), Настояще и Бъдеще. Чрез различни експерименти и преживявания хората са насърчавани да мислят върху фундаментални въпроси на битието и да си представят какво ни очаква в бъдеще. Музеят е съвсем нов – отвори врати на 19 декември.

Музей „Тендърлойн”, Сан Франциско, САЩ

2

Едноименният квартал (tenderloin на англ. означава филе) в Сан Франциско има славата на беден и престъпен. С откриването на музея, чиято площ е едва 300 кв.м, местните власти се надяват да излъскат реномето на района, като изтъкнат важната роля, която е имал за ЛГБТ активистите и контра-културните движения. Институцията предлага и пешеходни обиколки на квартала, като млади гидове показват на посетителите исторически постройки, хазартни свърталища, легендарни барове и места с културна значимост.

Светът на Грим, Касел, Германия

3

Любителите на приказките ще се влюбят в този музей в Касел – градът, където Братя Грим са живели дълги години. Галерията акцентира върху значимия принос към фолклора на двамата германски академици, които са автори на „Хензел и Гретел”, „Снежанка” и „Рапунцел”, както и върху лингвистичните им трудове. Изложбите включват оригинални ръкописи и писма, филмови и адио документи, арт инсталации и др.

Музей на Летище Кайро, Египет

4

Преди няколко седмици на Терминал 3 на Международното летище на Кайро беше открит музей, чиято цел е да привлече вниманието на транзитните туристи. Работата по него продължава, но когато бъде окончателно завършен, той ще приютява 38 антични експоната, взети назаем от Египетския музей в Кайро, Лувъра и др.

Сред тях е прочутата скулптура „Седящият писар”, изработена между 2620 и 2500 г. пр. Хр., която се смята за един от най-важните образци на древноегипетското изкуство. В момента египетската туристическа индустрия е в криза и надеждите са, че новият музей ще насърчи повече хора да посетят страната и да се запознаят с хилядолетната ѝ история.

Център за преследвано изкуство, Золинген, Германия

5

Този музей на забранени творби, който прие първите си посетители на 8 декември, отдава почит на всички онези художници, скулптори, писатели и музиканти, заклеймени като „дегенерати” от нацистите или комунистите. Изложбените пространства се намират в красива зала от началото на XX век. Освен че са показани самите произведения на изкуството, те са осмислени чрез житейските истории на авторите им. Един от тях е художникът Карл Рабус, който е арестуван от Гестапо и хвърлен в затвора през последните години от Втората световна война.

Музей „Стъкло Витрария +А”, Венеция Италия

Precious - da Picasso a Jeff Koons

Едва ли има по-подходящо място в света за музей на стъклото от венециански палацо от XVI век. И все пак той е посветен колкото на класическия, толкова и на съвременния дизайн. Музеят „Стъкло Витрария +А” е открит през септември 2014 г., а една от настоящите изложба акцентира върху характеристиките на стъклото – крехкост, прозрачност, аморфност, за да разкрие декоративната му употреба в миналото.

Друга експозиция, открита през февруари тази година, е озаглавена „Безценни: от Пикасо до Джеф Кунс” и показва стъклени бижута, изработени от Луиз Буржоа, Аниш Капур и др.

Музей „Артюр Рембо”, Шарлевил-Мезиер, Франция

7

Поетът Рембо е най-прочутият жител на арденското градче Шарлевил-Мезиер, тъй че на кого другиго да бъде посветен новият музей, наскоро открит в обновена воденица край реката? За първи път пред публика са изложени многобройни ценни ръкописи, а краткият живот на поета (умира на 37 години) е разказан чрез негови творби и вещи.

Рембо има много последователи, един от които е поетът-битник Алън Гинсбърг. Веднъж американският писател обявил френския си вдъхновител за „първия пънкар”. Посетителите могат също така да чуят поезията на Рембо, рецитирана през високоговорители в приказно пространство, наречено „Мансардата”.

Музей на американското изкуство „Уитни”, Ню Йорк, САЩ

8

Проектирана от Ренцо Пиано, новата сграда на музея „Уитни” се намира между парк „Хай лайн” и река Хъдсън и добавя 4650 кв. м към изложбените му пространства. В тях ще бъде разположена част от огромната колекция на музея със съвременно американско изкуство. В допълнение към внушителната постоянна експозиция с творби на Доналд Джъд, Джеф Кунс, Жан-Мишел Баскиа, Кара Уокър и Лий Креснър, в момента на петия етаж има голяма ретроспектива на Франк Стела.

Фондация Aïshti, Бейрут, Ливан

9

Фондация Aïshti е открита през октомври и се намира в модернистична сграда с изложбена площ от 3700 кв. м. Целта ѝ е да покаже колекцията от съвременно изкуство на ливанския моден магнат Тони Саламе. Настоящата експозиция „Нова кожа” е курирана от Масимилиано Джони, артистичен директор на „Новия музей” в Ню Йорк и Фондация „Никола Трусарди” в Милано. Тя заема четири етажа с творби на Манцони, Пистолето, Вилем де Рой и Тауба Ауербах.

Музей „Родното място на Джон Уейн”, Уинтърсет, Айова

10

В родното място на Джон Уейн – градчето Уинтърсет, живеят само 5000 души. (По една случайност там е заснет и филмът „Мостовете на Медисън”.) Но феновете на актьора от десетилетия ходят там, за да му засвидетелстват любовта си. Тази година беше открит нов музей, посветен на Уейн, който притежава най-богатата частна колекция от вещи, свързани с холивудската звезда. Посетителите могат да разгледат плакати, костюми, подписани филмови договори, седла и награди.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg