Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

10 вечни произведения, днес политически некоректни

Обвинения в расизъм, сексизъм, хомофобия... към някои от най-популярните и обичани книги и филми

В тази сцена от сериала „Приятели“ Чандлър е подложен на присмех, защото взима „женска“ вана със соли - 10 вечни произведения, днес политически некоректни

В тази сцена от сериала „Приятели“ Чандлър е подложен на присмех, защото взима „женска“ вана със соли

Промяната на ценностите е така екстремна, че разривът между поколенията вече не е пукнатина, а пропаст. Това се забелязва най-добре в съвременния прочит на произведения, които само преди 20 години бяха смятани за изпреварили времето си, посадиха семената на новите разбирания за света и практически изградиха ценностната система на това поколение – но 20-30-годишните хора днес ги отричат.

В интернет често се появяват коментари с ново тълкуване на не много стари култови книги и филми. „Площад Славейков“ подбра някои от тях.

1. „Питър Пан“ – сексизъм, расизъм

Вълшебна приказка на повече от век. Днес обаче тя може да бъде разчетена по коренно различен начин. Коментаторите твърдят, че в нея става дума за това, че момчетата могат да останат деца с непокорен дух завинаги, но момичетата са длъжни да се грижат майчински за тях. В книгата според тях има и много расови стереотипи.

2. „Малката русалка“ – сексизъм

В приказката на Андерсен и във филма на „Дисни“ Ариел решава да промени себе си заради любовта на мъж. Внушението, че трябва да промениш тялото си, за да спечелиш нечия любов, е вредно. Това възпитава малките момиченца в погрешни ценности, смятат тълкувателите от новото време.

2. „Отнесени от вихъра“ – расизъм

Мнозина от днешните млади ревизионисти са на мнение, че филмът и книгата трябва да бъдат забравени, ако не и забранени. Расизмът в това произведение е в основната му тъкан, то е базирано върху него и е невъзможна интерпретация без наличието му, твърдят те.

3. „1984“ – сексизъм

Новият прочит на великия роман на Оруел през призмата на днешните разбирания не е свързан с политическите му прозрения, а с отношенията между половете. Според много от коментаторите, в книгата е налице явен сексизъм. Любимата на Уинстън Джулия е безлична и единственото ѝ достойнство е, че изпитва привързаност към героя.

4. „Спасителят в ръжта“ – сексизъм

Холдън от романа на Селинджър е отявлен сексист. Той обективира жените, нарича някои от тях „тъпачки“, а други издига на пиедестал само защото са девствени и невинни. Така тълкуват романа читатели от XXI век.

5. „Уестсайдска история“ – расови и полови стереотипи

Отношенията между мъжете и жените в „Уестсайдска история“ се подчиняват изцяло на патриархалните стереотипи. Освен това, като се има предвид фактът, че става дума за пуерториканци, в мюзикъла се намесват и расови предразсъдъци, твърдят противниците му.

6. „Хубава жена“ – сексизъм

Колкото и сълзи да пролеят зрителите на този филм, не трябва да се забравя, че това е едно от най-женоненавистните произведения, създавани някога. Патриархалните внушения на този филм са ретроградни и сякаш излезли от тъмните епохи на Средновековието. Легитимира се проституцията, а Джулия Робъртс не е нищо повече от празноглава консуматорка. Това твърдят съвременните коментатори в социалните мрежи.

7. „Приятели“ – сексизъм, хомофобия, расизъм, физически квалификации

Чандлър е подложен на осмиване заради евентуална хомосексуалност. Моника трябва да се срамува, че е била дебела. Жените в живота на Джоуи минават като бързи влакове. Рос страда, защото жена му е лесбийка. Почти не се срещат тъмнокожи герои. „Приятели“ е обвинен във всички съвременни грехове дори от хора, които са израснали с този сериал като деца.

8. „Дневникът на Бриджит Джоунс“ – сексизъм, мизогиния, потребителска мания, физически квалификации

Книгата на Хелън Филдинг и филмът по нея също са под обстрел – Бриджит е празноглава потребителка, която се срамува от тялото си и е вманиачена по отношенията си с мъжете, сякаш без тях не може да е пълноценна. Това е начинът, по който мнозина виждат днес симпатичната англичанка.

9. „Сексът и градът“ – сексизъм, расизъм, потребителска мания, стереотипи

Вярно е, че в „Сексът и градът“ най-после се появяват напълно независими жени, но освен това няма почти нищо друго, което да отговаря на днешната политическа коректност. И четирите главни героини са бели. Хомосексуалните са стереотипизирани, а непрекъснатата мания за маркови стоки е в абсолютно противоречие с устоите на новото поколение. Освен това отношенията между Кари Брадшоу и Тузаря са типичен признак за сексизъм.

10. „Наистина любов“ (Love Actually) – сексизъм, сексуален тормоз

Обвиненията към най-сантименталния и сърдечен коледен филм са десетки. Практически всички мъжки образи в него са обвинени в нещо непристойно, дори детето, което е влюбено в малката певица, е наречено „преследвач“. Сексуален тормоз коментиралите в мрежата виждат в отношенията между премиер-министъра и неговата секретарка. Често се говори и за това, че няма истински централен женски образ във филма.

Това е малка част от обвинителните пледоарии, изсипващи се в мрежата срещу добре познати и обичани художествени произведения. Под огъня на новите проповедници попадат дори творци като Шекспир (най-вече заради Офелия от „Хамлет“ и Катерина от „Укротяване на опърничавата“), Стивън Спилбърг (липсата на женски образ, равен на Шиндлер, в „Списъкът на Шиндлер“), Франсис Скот Фицджералд (сексизъм и стереотипи във „Великия Гетсби“).

Преосмислянето на цялата световна култура е натрапчиво и яростно, набира скорост и рядко среща опоненти, защото повечето от тях се боят, че ще бъдат обвинени в политическа некоректност.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС