Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

100 000 лв. глоба за „Трейс груп” за повредените жълти павета

Ще бъде сезирана и прокуратурата

Лошото изпълнение на ремонта на жълтите павета разгневи много 
софиянци. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС - 100 000 лв. глоба за „Трейс груп” за повредените жълти павета

Лошото изпълнение на ремонта на жълтите павета разгневи много софиянци. Снимка: Надежда Пеева/БГНЕС

Сто хиляди лева глоба наложи Столична община на „Трейс Груп Холд“ за допуснато увреждане на жълтите павета при ремонта на Зона 4 от градския център, съобщиха от общината. Глобата е наложена след подаден сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник. Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане, отколкото Законът за културното наследство. Ще бъде сезирана и прокуратурата.

Жълтите павета, които са емблематични за центъра на София още от началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столична община и решение на Столичен общински съвет.

Пренареждането на паветата в центъра на столицата в участъка от бул. „Цар Освободител“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „15 ноември“ (сградата на БАН) започна в края на юли и продължи до 19 септември. Според зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов пренареждането е било наложително заради образуваните коловози от дългогодишен натоварен автомобилен трафик. Малко след като движението бе възстановено обаче, паветата се разместиха, което изпълнителят на проекта оправда с многото преминаващи автомобили.

Невнимателното и неестетично подреждане на софийската забележителност бе съпроводено с много негативни коментари в медиите и социалните мрежи. Актът на потрошаване на културната ценност от един от работниците, станал повод за глобата от 100 хил. лв. за фирмата изпълнител, също бе документиран от потребители в социалните мрежи.

Реконструкцията пред парламента е част от глобалното преустройство на Зона 4 на софийския център, в която попада и площадът около храм-паметника „Александър Невски“. Строителството се извършва от „Трейс Груп“. Общият бюджет за ремонта на Зона 4 е 14,2 млн. лв. без ДДС.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90