Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Стотната есен на Бергман

„Лист“ излиза с четири негови пиеси в общо издание, ретроспективи на големия шведски режисьор на фестивалите „Синелибри“ и „Киномания“

Издателство „Лист” събра в книга четири киноповести на Ингмар Бергман, които сме гледали на голям екран или в театъра: „Сцени от един семеен живот“, „Сарабанда“, Есенна соната“ и „Персона“. Снимка: „Площад Славейков“ - Стотната есен на Бергман

Издателство „Лист” събра в книга четири киноповести на Ингмар Бергман, които сме гледали на голям екран или в театъра: „Сцени от един семеен живот“, „Сарабанда“, Есенна соната“ и „Персона“. Снимка: „Площад Славейков“

Една от най-известните повести на Ингмар Бергман – „Персона“, излиза за пръв път на български език в общо издание с „Есенна соната“, „Сцени от един семеен живот“ и „Сарабанда“. Книгата е посветена на 100-годишнината от рождението на големия шведски режисьор.

Честват го и киното, и театърът, и литературата – включително и у нас. Фокус върху неговото творчество имат кинофестивалите „Синелибри“, който започва днес, и „Киномания“, чието начало ще бъде на 16 ноември, но седмица по-рано ще събира зрители за 8 от най-добрите филми на Бергман. А издателство „Лист” събра в книга четири киноповести, които сме гледали на голям екран или в театъра. Три от тях са преведени от Васа Ганчева. Четвъртата – „Персона“, е в превод на Меглена Боденска.

Най-добрият режисьор на всички времена – това отличие Ингмар Бергман получава на 50-ия Международен филмов фестивал в Кан през май 1997 г. Наградата „Палма на палмите” е едно от многобройните отличия, които му връчват. Той е вдъхновение за множество режисьори, образите във филмите и пиесите му са толкова характерни, че името му се използва като нарицателно – „бергманов“, и съвсем наскоро беше включен като прилагателно в Оксфордския речник заедно със спилбърговски, тарантиновски и др.

Роден на 14 юли 1918 г. в Упсала, Швеция, Ернст Ингмар Бергман е син на пастор и затова получава строго и религиозно образование. На десетгодишна възраст той се сдобива с кинокамера и това определя бъдещето му завинаги. Седемдесет и девет години по-късно, след четиридесет филма, сто и седемдесет театрални постановки, шест брака, множество връзки, през 2007 г. той си отива.

На „Синелибри“ публиката може да види „Седмият печат“ (17, 17 и 19 октомври в „Евросинема“, G8 и „Одеон“), „Персона“ (14 и 19 октомври в G8, 18 октомври в „Евросинема“ и 20 октомври в „Одеон“) и „Есенна соната“ (19 октомври в „Евросинема“, 20 октомври в G8 и 21 октомври в „Одеон“). Ще бъдат показани обновени и дигитализирани копия с високо качество.

Годишнината на Бергман ще бъде отбелязана в рамките на кино-литературния фестивал и с документалния филм на Георги Тошев „Лив Улман. Къщата на спомените“ – на 13 октомври в зала „България“ от 19 ч. Прожекцията ще бъде с концерт на Софийската филхармония.

Ретроспективата на Бергман на „Киномания“ ще започне с „Вълшебната флейта” (8 ноември, 19 часа, кино „Люмиер Лидл”), ще бъдат показани още „Поляната с дивите ягоди” (9 ноември, 18,30 часа, кино „Люмиер Лидл”), „Шепот и викове” (10 ноември, 17 часа, кино „Люмиер Лидл”), „Да не говорим за всички тези жени” (10 ноември, 18,45 часа, кино „Люмиер Лидл”), „В присъствието на клоуна“ (11 ноември, 15,30 часа, кино „Люмиер Лидл”), „Лице срещу лице“ (11 ноември, 17,45 часа, кино „Люмиер Лидл“), „Из живота на марионетките“ (12 ноември, 18,15 часа, кино „Люмиер Лидл“), „Сарабанда“ (13 ноември, 18,15 часа, кино „Люмиер Лидл”), „Сцени от един семеен живот” (кино „Одеон”) и посветеният на него „Островът на Бергман” (14 ноември, 18,30 часа).

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС