POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

100 г. Ингмар Бергман днес, празникът – през октомври

Създал филмова поезия от най-дълбоките човешки безпокойства

Ингмар Бергман (1918-2007) - 100 г. Ингмар Бергман днес, празникът – през октомври

Ингмар Бергман (1918-2007)

Един век от рождението на Ингмар Бергман, една от най-значимите фигури в историята на киното, се навършва на 14 юли 2018-а. Тази важна годишнина ще бъде почетена и у нас – с кинопанорама на фестивала „Синелибри“ наесен.

На 13 октомври в зала „България“ ще бъде излъчен документален филм за Бергман, съпроводен с видео поздрав към зрителите от страна на норвежката звезда Лив Улман, муза на прочутия режисьор. Ще звучи музика от филмите на Бергман, изпълнена от пианиста Стефан Врачев от Софийската филхармония. По време на фестивала ще бъдат излъчени два от филмите на Бергман с участието на Улман.

Стогодишнината ще бъде отбелязана от „Колибри” с ново издание на автобиографията на Бергман „Латерна магика”. Книгата проследява живота му от детските години в шведската провинция, през работата му в театъра, до триумфите в киното и бурните му романтични истории. Режисьорт се връща към свои преживявания и състояния чрез поредица ретроспекции, които документират някои от най-важните моменти в историята на киното на XX век.

Ингмар Бергман (1918-2007) е режисьор, сценарист и продуцент с над 60 филма, сред които са шедьоврите „Есенна соната”, „Сарабанда”, „Шепот и викове”, „Сцени от един семеен живот”, „Фани и Александър”, „Поляната с дивите ягоди”… които налагат нов кинематографичен език. Най-големите му поклонници са хората от киното. По думите на Уди Алън, в работата си Бергман изследва най-дълбоките безпокойства на хората, създавайки проникновена филмова поезия: смъртната природа на човека, любовта, изкуството, религиозните съмнения, предизвикателствата на брачния живот, неспособността да общуваме пълноценно.

Ингмар Бергман поставя и над 170 спектакъла в театъра. Характерен за неговото кинотворчество е театралният подход, но произведенията му са вдъхновени и от живописта, музиката, литературата и философията.

Международният кино-литературен фестивал „Синелибри“ ще се проведе между 11 и 24 октомври тази година в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново, Търговище, Видин, Враца, Ловеч и др. Програмата включва над 40 филма с национални премиери. Основната тема на форума е любовта, а мотото: „Любов между редовете“.

Гост на официалното откриване на 10 октомври в зала 1 на НДК ще бъде големият британски писател Иън Макюън.

Вижте още: ИЪН МАКЮН НАЕСЕН У НАС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg