Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Забравеното антисемитско минало на любимия Роалд Дал

Коментарите на писателя за евреите са масово пренебрегвани днес, когато празнуваме 100 г. от рождението му

„Добрият великан“ е последната екранизация по книгата „ГДВ“ на Роалд Дал, която излиза този уикенд по българските екрани. - Забравеното антисемитско минало на любимия Роалд Дал

„Добрият великан“ е последната екранизация по книгата „ГДВ“ на Роалд Дал, която излиза този уикенд по българските екрани.

Вече 100 години след раждането на Роалд Дал (1916 – 1990) за нас си остава все така невъзможно да си представим света на литературата без неговите герои като Уили Уонка, Матилда и ГДВ. И все пак, независимо, че е всепризнат за един от най-добрите световни разказвачи, малцина ще използват юбилея, за да хвърлят светлина върху по-малко подходящата за деца страна на писателя, отбелязва „Индипендънт“. Припомняме я в седмицата, когато се навършва 1 век от рождението на Дал, и дни преди появата на най-новата екранизация по неговата книга „ГДВ“ – „Добрият великан“.

Дал е правил публични коментари за евреите неведнъж – факт, за който дори някои от най-големите му фенове не подозират. Това може да има нещо общо с факта, че споменаването на неговите по-съмнителни възгледи бе пропуснато в повечето посмъртни текстове за него, а след това възниква някаква историческа амнезия за по-спорните му мнения.

Непосредствено след смъртта му през 1990 г., Ейб Фоксман, ръководител на бившата Антиклеветническата лига – организация, която се бори за спиране на оклеветяването на еврейския народ, разкритикува „Ню Йорк таймс“ заради пропуска да бъдат споменати тесногръдите му възгледи.

Хвалбите за писателското майсторство на г-н Дал не бива да замъгляват факта, че той беше тесногръд фанатик“, написа Фоксман в писмо до редактора на изданието.

През 1982 г. Роалд Дал заяви, че израелското нахлуване в Ливан маркира момента, когато „всички ние започнахме да мразим израелците“. Сравнявайки Израел с нацистка Германия, той попита:

„Трябва ли Израел, като Германия, да бъде поставен на колене, преди да се научи как да се държи в този свят?”

Неговите забележки предизвикаха гняв, а също и обвинения в антисемитизъм. Независимо от това последващото му интервю в „Ню Стейтсман“ само изостри въпроса. В него Дал каза:

„Има една черта в еврейския характер, която провокира враждебност – може би това е липсата на щедрост към не-евреите. Искам да кажа, че винаги има причина хората да са анти-нещо; дори гад като Хитлер не ги е намразил без причина.
Ако вие и аз отивахме към помещенията, които знаем, че са газови камери, аз бих взел и някой от надзирателите с мен; но евреите винаги са били покорни“, добавя той.

Роалд Дал през 1982 г.

Роалд Дал през 1982 г.

В по-късно интервю за „Индипендънт“ през 1990 г. Дал не прави почти нищо, за да спаси реномето си.

Аз със сигурност съм против Израел и станах антисемит дотолкова, колкото всеки евреин в страна като Англия, която силно подкрепя ционизма“, заяви той.

Независимо, че режисира „Добрият великан“ – екранизацията на „ГДВ“, Стивън Спилбърг досега е бил в неведение за противоречивите възгледи на Дал.

„Не знам нищо за личните истории на Роалд Дал“ – каза режисьорът (който е с еврейски произход) нa пресконференцията в Кан в отговор на въпроса запознат ли е с възгледите на починалия писател. – Аз бях съсредоточен върху историята, която е написал.”

Въпреки това, Спилбърт не е съгласен, че Дал е бил антисемит и смята, че изказванията му вероятна са резултат от желанието му да предизвика реакция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах