Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

100 хиляди подписа против филм за последния император в Русия

Депутатка обвинява режисьора в оскърбяване и оскверняване

Кадър от филма „Матилда“ на режисьора Алексей Учител - 100 хиляди подписа против филм за последния император в Русия

Кадър от филма „Матилда“ на режисьора Алексей Учител

Наталия Поклонска, бивш главен прокурор на Крим (назначена от президента Путин) и настояща депутатка в руския парламент, се похвали във Фейсбук, че е изпратила в Министреството на вътрешните работи, Главната прокуратура и Министерството на културата на Русия протестно обръщение. То е подписано от 100 хиляди граждани, оскърбени от филма на Алексей Учител „Матилда“, който още не е показван, съобщава сайтът лента.ру.

Поклонска е отправила към същите три институции и подписано от 37 парламентаристи депутатско запитване относно мерките, които са предприети, за да не се допусне оскърбление на религиозните чувства на вярващи и оскверняване на православни светини от сюжетната линия на филма.

Депутатското запитване е подписано от председателите на няколко комисии в Думата, заместник-председатели на комисии, а също и депутати, представляващи различни руски региони. Поклонска е информирала и Сметната палата за отделеното държавно финансиране за филма в размер 280 милиона рубли (около 8 млн. лева).

Приложените подписи с много труд успяхме да съберем в 13 кутии“, отбеляза депутатката от „Единна Русия“.

Ден по-рано, на 21 юли, Московската прокуратура обяви, че е открила признаци на нарушения на Наказателния кодекс на Русия в действията на противниците на филма „Матилда“ на режисьора Алексей Учител, съобщи новинарската агенция „Рамблер“.

Премиерата на „Матилда“ е насрочена за 6 октомври в Мариинския театър. В широко разпространение филмът тръгва от 25 октомври. Историята е за връзката между Николай Александрович Романов (бъдещият император Николай II) и балерината Матилда Кшесинска.

Скандалът около „Матилда“ се разгоря през ноември 2016 г. Поклонска нееднократно призовава Главната прокуратура да провери филма. Според нея той оскърбява религиозните чувства на гражданите на Русия и други страни. Все още непоказваният филм е критикуван и от представители на Руската православна църква.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg