100 лв. глоба за боядисване на паметник

Столична община забранява фойерверките след 22 часа, късането на цветя и пиенето на алкохол в парка

Авторите на боядисването на Паметника на Съветската армия преди няколко години биха били глобени с между 100 и 300 лева за деянията си, ако новата наредба за обществения ред бе в сила. Снимка: БГНЕС, архив - 100 лв. глоба за боядисване на паметник

Авторите на боядисването на Паметника на Съветската армия преди няколко години биха били глобени с между 100 и 300 лева за деянията си, ако новата наредба за обществения ред бе в сила. Снимка: БГНЕС, архив

Без фойерверки след 22 часа, 100 лева глоба за оскверняване (като боядисване например) на паметник, забрана за пиене на алкохол в парка, ако води до нарушаване на обществения ред. Това предвижда проект за нова наредба, която предстои да се гласува от Столичния общински съвет.

В момента в София е сила наредба за обществения ред от 1993-а – преди осем години имаше опит да се приеме нова, но тя бе отменена от съда. Сега вносителите на проекта, с аргумента, че актуалният не отговаря на „съвременните обществено-икономически, политически и социални условия“, предлагат нов.

Една от забраните в главата за осигуряване и опазване на обществения ред касае „оскверняването на паметници или други възпоменателни знаци“, което е така популярна форма на протест срещу тоталитарните монументи у нас в последните години. Предвидената глоба за боядисване (или друго „оскверняване“) е от 100 до 300 лева. При повторно нарушение тя може да достигне 500 лв.

В наредбата се забраняват шумните нощни увеселения в жилищните сгради, пускането на прахосмукачка (или други шумни машини) след 22 часа, използването на фойерверки след този час. Не е ясно дали общинарите ще направят изключение за новогодишната нощ (или пък дали ще санкционират управата на „Св. Александър Невски“, ако отново вземе екзотичното решение за пиротехническо шоу в полунощ на Възкресение Христово).

Америка за България

Забранява се още пиенето на алкохол по улици и паркове, ако води до нарушаване на обществения ред (глоба – от 100 до 300 лева). Не може да се местят пейки в градските градини, като нарушаване на реда се отчитат още миенето на автомобилни стъкла, продажбата на вестници и списания и „развлекателната и атракционна дейност“ по кръстовища и улици на града.

Романтичните души трябва да знаят, че се забранява и късането на цветя – глобата е от 200 до 400 лв., така че букетът от магазина със сигурност ще излезе по-евтин.

Уличните музиканти за първи път „излизат от закона“ – според новата наредба техните изяви на общински имоти, в които влизат и откритите градски пространства, ще може да стават само с разрешение от кмета на съответния район. Санкцията при липсата на такова е до 100 лева.

Сред забраните са още къпането във водни площи и фонтани (край на игрите на децата в горещите дни на площада пред НДК например), късането на некролози, реклами и афиши, поставянето на недобре закрепени предмети (саксии) на балкони, прозорци или покриви на сгради, хвърлянето на боклуци през терасата, изгарянето на гуми…

Bookshop 300×250 2

Общественото обсъждане на проекта ще продължи до края на месеца. След това предстои гласуване в Столичния общински съвет.

Bookshop 728×90