POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

100 претенденти за „Млади виртуози“

Конкурсът - първо стъпало към голямата сцена

Състезателните дни на конкурса „Млади виртуози“ и гала церемонията са с вход свободен за всички меломани.  - 100 претенденти за „Млади виртуози“

Състезателните дни на конкурса „Млади виртуози“ и гала церемонията са с вход свободен за всички меломани.

Апокалиптичните прогнози за бъдещето на класическата музика като че ли нямат почва у нас, поне що се отнася до Националното музикално училище „Любомир Пипков“. От там през годините са излезли десетки прочути изпълнители, някои от тях – истински виртуози. След броени дни родните меломани ще чуят и видят най-младите, които тепърва ще търсят своята публика у нас и по света. Техният талант ще бъде оценен на Международния конкурс „Млади виртуози“, който ще се проведе от 28 март до 3 април в София.

Над 100 са претендентите за тази титла, които ще се явят на престижното състезание. Участници от 20 страни – Великобритания, Австрия, Германия, Норвегия, Русия, Азербайджан, Полша, Грузия, Словения, България и др. – ще излязат пред международното жури в зала 9 на НДК. Тази година музикалният конкурс ще обхване изпълнители на пиано и класическа китара. Възрастовите категории на кандидатите са разпределени в четири групи – до 11 г., 15 г., 19 г. и 24 г.

„За 12-а поредна година ще станем свидетели на невероятния талант на младите музиканти, на бъдещето на световната музикална сцена. Всички тези деца са истински виртуози и вярвам, че конкурсът ще им даде път напред“, споделя Милка Митева, художествен директор на конкурса и директор на НМУ.

Наградният фонд е от близо 70 хил. лв. Освен парични премии, ще бъдат присъдени няколко специални отличия, сред които на Европейската асоциация на музикалните конкурси за младежи (EMCY), чийто член е „Млади виртуози“. Носителят на тази награда ще има възможността да стъпи на международната сцена, участвайки в серия от концерти, организирани от EMCY във всички европейски столици.

Своя фаворит ще обяви „Кантус Фирмус“, наградата за него ще бъде концерт с оркестъра на „Класик ФМ“. Миналогодишният носител на тази награда – цигуларят Мартин Зайранов, ще открие „Европейския музикален фестивал” на 28 март в зала „България” под диригентството на Шломо Минц. Най-яркият претендент в категория „Класическа китара” ще получи специално изработен майсторски инструмент от известния български лютиер Никола Минев.

В категория „Пиано“ в журито ще бъдат проф. Арие Варди (Израел), Катаржина Попова-Зидрон (Полша), проф. Павлина Доковска, проф. Иля Овчинников (Русия), проф. Милена Моллова, а младите китаристи ще бъдат оценявани от проф. Герхард Райхенбах (Германия), Горан Кривокапич (Черна гора), Йоргос Панецос (Гърция), Георги Василев и композиторът Георги Арнаудов. Някои от тях ще излязат и като солисти в Концерта на журито на 30 март в зала 9 на НДК.

Гала церемонията по награждаването и заключителния концерт на „Млади виртуози” е на 3 април от 11 ч., отново в зала 9. Конкурсът е организиран с подкрепата на Фондация „Америка за България“, в партньорство с НМУ „Любомир Пипков” и Националния дворец на културата. Събитието е под патронажа на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Състезателните дни и гала церемонията са с вход свободен и могат да бъдат посетени от всички любители на класическата музика.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg