Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

100 птици от рая Филипопол (видео)

С над 2000 кв. м изящни мозайки, епископската базилика е най-зрелищният храм в античния град

На пода на храма са изобразени 100 птици – и никоя не е еднаква с останалите.  - 100 птици от рая Филипопол (видео)

На пода на храма са изобразени 100 птици – и никоя не е еднаква с останалите.

Епископската базилика в Пловдив и изключително красивите мозайки в нея ще кандидатстват за включване в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. На 20 ноември предстои в централата на организацията да бъде открита изложба, посветена на археологическия обект, съобщават от Фондация „Америка за България“ – основен спонсор на разкопките.

Епископската базилика, функционирала през IV-VI в., е най-голямата и важна в древен Филипопол. По пода ѝ на два слоя се разстилат над 2000 кв. м мозайки, които впечатляват с богати образи и разкошни цветове.

Виждат се 100 птици, символизиращи рая – и никоя не е еднаква с останалите. Надеждите са в началото на 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, базиликата вече да е отворена за посетители, превърната в покрит музей.

Преди това можем да се насладим на изяществото на храма чрез видео, разпространено от „Америка за България“.

България представя: Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол from America For Bulgaria Foundation on Vimeo.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg