Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

1000 учени, начело със Стивън Хокинг, искат забрана на военния изкуствен интелект

Това може да е краят на човешката раса, предупреждават доайени в науката

Бунтът на машините и изтреблението на човечеството е основна тема в „Терминатор“ – а според учените светът трябва днес да реши дали ще го позволи, или не. - 1000 учени, начело със Стивън Хокинг, искат забрана на военния изкуствен интелект

Бунтът на машините и изтреблението на човечеството е основна тема в „Терминатор“ – а според учените светът трябва днес да реши дали ще го позволи, или не.

Хиляда експерти от най-високо ниво в областта на изкуствения интелект и водещи изследователи подписаха отворено писмо с предупреждение за „надпреварата във военното въоръжаване с оръжия с изкуствен интелект“ и призоваха за забрана за нападателните автономни оръжия. Под писмото личат имената на проф. Стивън Хокинг, Елон Муск от „Тесла“, съоснователят на „Епъл“ Стив Вожняк и изпълнителният директор на „Гугъл Дийпмайд“ Демис Хасабис.

„Технологията на изкуствения интелект достигна точка, където разполагането на [автономните оръжия] е – практически, ако не законово – осъществимо в рамките на години, не на десетилетия – се казва в писмото. – А залогът е висок – автономните оръжия се описват като трета революция във военното дело – след барута и ядрените оръжия.“

Авторите на текста твърдят, че изкуственият интелект може да се използва да направи бойното поле по-безопасно място за военните, но нападателните оръжия, които оперират сами, биха понижили прага на нужда за влизане в битка и биха довели до по-големи загуби на човешки животи.

Ако една военна сила започне да развива системи, способни да избират целите си и да ги поразяват без директен човешки контрол, това би довело до началото на състезание между армиите, сходно с това за атомната бомба. Но за разлика от нея, изкуственият интелект не изисква специални трудни за добиване материали и ще бъде много по-труден за мониторинг.

„Крайната точка на тази технологична траектория е очевидна – автономните оръжия ще станат утрешните калашници. Ключовият въпрос за човечеството днес е дали да започне световна военна надправара по въоръжаване с изкуствен интелект, или тя да бъде прекратена преди началото си.“

Тоби Уолш, професор по роботика в Университета на Ню Саут Уелс, твърди, че решението трябва да се вземе сега, защото то ще оформи бъдещето ни и ще покажи дали следваме пътеката на доброто:

„Подкрепяме призива на няколко различни хуманитарни организации към ООН да забрани нападателните автономни оръжия.“

Муск и Хокинг коментират, че изкуственият интелект всъщност е „нашата най-съществена заплаха“ и че изобретяването на такъв, който е завършен в самостоятелността си, може да предизвика края на човешката раса. Други учени, като Возняк, наскоро промениха тази си позиция. Съоснователят на „Епъл“ заяви, че роботите могат да са добри към хората – „да бъдат третирани като домашни любимци или да се грижат за тях“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg