Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„101 далматинци“ излиза в луксозно издание

От новото българско издателство „Рижко“ - за претенциозни малки читатели

Снимка: „Рижко“ - „101 далматинци“ излиза в луксозно издание

Снимка: „Рижко“

Луксозно издание на „101 далматинци“ излиза на българския пазар на 10 май, за да отбележи 126-годишнината от рождението на писателката Доуди Смит. Книгата излиза под знака на новото издателство за детска литература „Рижко“.

Новото издание на „101 далматинци“ припомня обичаната от поколения история. Всичко започва, когато един ден кутретата на далматинците Мисис и Понго мистериозно изчезват. Убедени, че зад мистерията се крие петнистото палто на смразяващата Злобара де Мон, родителите предприемат спасителна акция. За тяхно съжаление стопаните им мисис и мистър Душкинг дори не подозират  в какво са се забъркали любимците им. Мисис и Понго трябва да се справят с опасната ситуация сами, но не напълно… защото в мисията постепенно се включват всички кучета в Англия.

Преводът е познатият на Жечка Георгиева, под нова редакция. Красивите илюстрации и корица на „Далматинците“ са на младата художничка Мила Янева-Табакова.

Вероятно малцина знаят, че идеята за книгата си Доуди Смит черпи от реалността – викторианската къща, в която живеят стопаните на далматинците, все още се намира в Лондон. През 2020 г. този факт бе припомнен, когато имотът бе обявен за продан за първи път от 40 години. Английската писателка, която е живяла в близост до сградата, всеки ден е минавала покрай нея със своите девет далматинци и по-късно това ѝ дава вдъхновението за най-известния ѝ роман.

Публикуван в оригинал през 1956 г., „101 далматинци“ е преиздаван многократно на различни езици, а през годините е бил обект и на многобройни адаптации, включително и в игралното кино. Най-известната и до днес обаче остава анимацията на „Дисни“ от 1961 г. През 2021 г. студиото направи нов прочит в игралния „Круела“, който разказва предисторията на злодейката и отговаря на въпроса защо героинята мрази далматинци. В ролята на легендарната Круела влезе Ема Стоун.

„101 далматинци“ е първата книга от каталога на „Рижко“. Издателството е проект на „Кръг“ и си поставя за задача да възпитава вкус към добрата литература у най-малката и претенциозна публика. „Рижко“ планира да възроди някои класически заглавия, но и да разшири хоризонтите със съвременни произведения от световната литературна сцена, като всяка книжка е в тематика, която родителите биха одобрили.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах