Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

№ 109: България последна в ЕС по свобода на словото

Вече сме в проблемния „червен списък“ с лоша медийна среда - но преди Русия, Турция и Ирак

В червено и черно на тази карта са отбелязани страните със сериозни проблеми със свободата на словото. Илюстрация: „Репортери без граници“ - № 109: България последна в ЕС по свобода на словото

В червено и черно на тази карта са отбелязани страните със сериозни проблеми със свободата на словото. Илюстрация: „Репортери без граници“

109-а, България е сред африканските страни по свобода на словото. Държавата ни се намира на последно място в Европейския съюз и на една от последните позиции на Стария континент въобще, сочи годишната класация на „Репортери без граници“.

Погледнато формално, вървим нагоре – България бележи ръст с четири места в сравнение с 2016 г. Въпреки това обаче оставаме на дъното в ЕС и за първи път сме в т.нар. „червен сектор“ (но пък сме „водачи“ там), където медийната среда се дефинира като „лоша“. Миналата година бяхме последни в по-горното ниво – „проблемна ситуация“.

Непосредствено пред нас се намират Черна гора, Боливия и Габон, а сме следвани от Парагвай, Македония, Уганда и Централната африканска република, една от най-бедните държави в света въобще. Сред страните в „червения“ сектор са още Русия, Турция, Ирак – все белязани от особено затегната медийна среда.

„Репортери без граници“ пишат краткото си експозе за България под заглавие „Подкупване на медиите“. В него се акцентира върху последното ни място по свобода на словото в Европейския съюз, като то се аргументира със „средата, доминирана от корупция и съглашателство между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски, бивш председател на най-голямата разузнавателна агенция и собственик на „Нова българска медийна група“. Неговата група притежава шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата“.

„Правителственото разпределение на европейски средства към определени медии се извършва при пълна липса на прозрачност, като в резултат е лесно да подкупиш редактори за политическо отразяване или за въздържането им от намеса в проблематични сектори“, пише организацията.

Също както в класацията по щастие на населението, така и тук (едва ли е случайно) водачи по свобода на словото са скандинавските страни. Първи са Норвегия, следват Швеция, Финландия, Дания и Холандия.

В дъното на класацията, под 180-а позиция, са Северна Корея. Над тях са Китай, Сирия, Тюркменистан и Еритрея.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg