Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Над половината картини на Ван Гог достъпни безплатно онлайн (линк)

Всяка картина е придружена от обяснения и коментари

Винсент ван Гог, „Спалнята“, 1888 г. Репродукция: Музей на Ван Гог в Амстердам - Над половината картини на Ван Гог достъпни безплатно онлайн (линк)

Винсент ван Гог, „Спалнята“, 1888 г. Репродукция: Музей на Ван Гог в Амстердам

Музеят на Ван Гог в Амстердам и музеят „Крьолер-Мюлер” в Отерло, Нидерландия, засега са затворени заради пандемията от коронавирус, но са решили да не прекъсват общуването на почитателите на Винсент Ван Гог с картините на големия художник.

Повече от 1000 творби от фондовете на двата музея, дело на знаменития постимпресионист, са достъпни в новия онлайн ресурс Van Gogh Worldwide. Сред тях са както 1098 работи на самия Ван Гог, така и 11 картини, които преди погрешно са били приписвани на него. Всяко платно е придружено от подробно разказана история за създаването му и пътя му през годините. Някои от картините са с коментари от роднини на Ван Гог или от други знаменити художници.

Засега в портала има само картини от нидерландските музеи. Създателите на ресурса от двата музея, нидерландския Институт за история на изкуството и лабораторията за културно наследство на Нидерландия обаче работят по въпроса онлайн колекцията да бъде допълнена с експонати от музеите в други страни. Дори и сега обаче мащабът е впечатляващ – достъпни са поне половината от всички известни творби на художника.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах