VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

11 хил. в петиция: Ди Каприо не може да играе поета Руми

Мързел и пари ли стоят зад идеята носителят на Оскар да е в ролята на древния творец?

Хората, които предизвикаха противоречието, бяха сценаристите Дейвид Франзони и Стивън Джоъл Браун. В интервю за „Гардиън“ те обявиха, че ще търсят за ролята на Руми Леонардо ди Каприо или Робърт Дауни Джуниър. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 11 хил. в петиция: Ди Каприо не може да играе поета Руми

Хората, които предизвикаха противоречието, бяха сценаристите Дейвид Франзони и Стивън Джоъл Браун. В интервю за „Гардиън“ те обявиха, че ще търсят за ролята на Руми Леонардо ди Каприо или Робърт Дауни Джуниър. Снимка: ЕПА/БГНЕС

11 хиляди души са се подписали в петиция срещу вероятността Леонардо ди Каприо да изиграе ролята на близкоизточния поет Руми в нова холивудска продукция, предава Би Би Си. Сценаристите на биографичния филм предложиха именно пресния носител на Оскар за превъплъщението – въпреки че той дори не е от същия етнос.

Някои вече коментираха, че потенциалната кандидатура на Ди Каприо е поредният пример за „избелването“ в американската киноиндустрия. Оттам тръгна и подписката в интернет, която вече има 11 хиляди застъпници.

Хората, които предизвикаха противоречието, бяха сценаристите Дейвид Франзони и Стивън Джоъл Браун. В интервю за „Гардиън“ те обявиха, че ще търсят за ролята на Руми Леонардо ди Каприо или Робърт Дауни Джуниър. Според Франзони ангажирането на носителя на Оскар би „хвърлило ръкавица на стереотипното изобразяване на мюсюлмански персонажи в западното кино“.

Но афганистано-американският журналист Али Латифи смята, че се свежда единствено до „мързел“ и „пари“. Според него просто е по-лесно да се наеме отлично познат актьор вместо да се търси, в този случай, квалифициран афганистански артист.

„Холивуд е в бизнеса на правенето на пари и филмите на Лео и Робърт Дауни често (не винаги) правят пари – добавя той. – Когато студиата чуят, че продуцентите искат да привлекат Железния човек или някой, който тъкмо е спечелил Оскар, това увеличава интереса им към проекта.“

Според Али има безброй примери на ирански, индийски и арабски актьори, които са ангажирани за стереотипни терористични персонажи. Затова и е време да се реформират клишетата на Холивуд и най-вече предположението, че бял артист може да бъде по подразбиране във всяка роля.

Обвинения, че американското кино е „твърде бяло“ се появиха активно наскоро покрай тазгодишните Оскари – на тях в нито една от четирите актьорски категории нямаше тъмнокожи, латиноамериканци или азиатци, като това бе повторение на ситуацията от миналата година.

Що се отнася до Руми, неговите духовни и мистични епоси – „Маснави“ и „Диван“ – са признати за част най-добрата поезия в човешката история и са преведени на множество езици. Суфи учителят е роден в Балх, Персия, днешен Афганистан. По време на монголското нашествие той преминава със семейството си през Багдад, Мека и Дамаск като бежанец, преди да се установи в град Коня (днес в Турция), където живее до смъртта си.

Срещата на Руми с енигматичния мистик Шамс от Табриз, за която се вярва, че се е случила през 1244 г., променя посоката на неговия живот. След мистериозното изчезване на Шамс, огорченият Руми написва по-голямата част от любовната поезия, с която днес е известен в Западния свят – стихове, които продължават да се преиздават и го превърнаха в най-продавания поет в Съединените щати.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90