Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Най-елегантната дама на София навърши 110 г.

Опожаряван и бомбардиран, и до днес Народният театър е дом на най-голямата ни сцена

Народният театър днес, 110 години след откриването си. Снимка: Емил Георгиев - Най-елегантната дама на София навърши 110 г.

Народният театър днес, 110 години след откриването си. Снимка: Емил Георгиев

Кръстьо Сарафов, Адриана Будевска, Стоян Бъчваров, Васил Кирков, Сава Огнянов, Тодорка Бакърджиева – всички тези емблематични български актьори са част от артистите основатели на Народния театър. На днешната дата, 3 януари, преди точно 110 години отваря врати официално неговата сграда – по проект на прочути виенски архитекти, опожарявана и бомбардирана, и до днес тя е дом на най-голямата сцена у нас.

Бароковата сграда е дело на Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Интериора, живописното оформление на тавана и стените в зрителната зала, прави художникът Рудолф Фукс.

Но на 10 февруари 1923 г., по време на юбилейния спектакъл „Апотеоз на родното драматично изкуство“, избухва пожар, който унищожава театъра. От началото на новия сезон трупата играе разделена на две части в различни градове на България, а след това шест години – на сцената на специално ремонтирания „Свободен театър““ в София.

План на фасадата на Народния театър от началото на ХХ век. Снимка: Архив, Народен театър

План на фасадата на Народния театър от началото на ХХ век. Снимка: Архив, Народен театър

Сградата на Народния театър е реконструирана в периода 1924-1928 г. по проект на немския архитект Мартин Дюлфер. Освен изграждането на новата железобетонна конструкция, от Германия е доставена сценична механизация, каквато имат само най-добрите театри в европейските метрополии. Тази техника работи от 1929 г. до днес, като се използва в почти всички представления на Голямата сцена на театъра.

По време на бомбардировките над София през Втората световна война е разрушено Южното крило на театъра. След края на войната сградата е възстановена и от април 1945-а Народният театър отново отваря вратите си за публиката.

Последното преустройство и реставрация е осъществено през 1972-1975 г. под ръководството на проф. инж. Венелин Венков, когато се изгражда и Камерната сцена. Цялостното художествено оформление е дело на художниците Дечко Узунов, Георги Чапкънов и Иван Кирков, който е и автор на завесата на театъра – неугасващия Феникс.

Народният театър преди повече от 100 години. Снимка: Стара София/Народен театър

Народният театър преди повече от 100 години. Снимка: Стара София/Народен театър

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg