POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

111 седалки „Армани“ в нова зала на Софийската опера

Трупата пред гастрол в Болшой театър

Откриването на новата зала е на 8 април със спектакъл за най-малките зрители. - 111 седалки „Армани“ в нова зала на Софийската опера

Откриването на новата зала е на 8 април със спектакъл за най-малките зрители.

Софийската опера и балет отваря нова, луксозна зала. Бившата репетиционна на VI етаж вече е преобразувана в камерна сцена – и е оборудвана със 111 седалки, купени от „Армани“, каза пред Би Ти Ви директорът на института акад. Пламен Карталов. Откриването на залата е на 8 април със спектакъл за най-малките зрители – „Шедьоври на детската музикална съкровищница“.

По време на гостуването си в „Тази сутрин“ Карталов коментира и инцидента от миналия месец, когато по време на представление на голямата сцена на Операта над 600 души от публиката и артистите бяха евакуирани заради задушлива миризма.

Вижте още: ЕВАКУАЦИЯ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

Директорът обясни, че и до момента не е ясно каква е причината за случилото се – нито полиция, нито пожарна са успели да установят източника на газа, който (по думите на директора) се разсеял сравнително бързо.

Продължава и инициативата „Опера на площада“, потвърди Карталов. Тази година тя ще е посветена на Васил Левски, по случай 180-ата годишнина от рождението му. На 17 юли пред паметника на Апостола в София ще бъде изнесен концерт по „Оратория за Левски“ от Боян Икономов.

Пламен Карталов съобщи и новини за предстоящи гастроли на Софийската опера в чужбина. През септември трупата ще гостува за втори път в баварския град Фюсен, където ще представи „Тристан и Изолда“ от Вагнер и „Турандот“ от Пучини, а догодина, между 12 и 24 март, ще покаже шест свои продукции в Болшой театър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС