POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

12 години затвор грозят математик, откраднал графит на Банкси в Украйна

Твърди, че искaл да го продаде на търг в „Сотбис“ в полза на Военните сили на Украйна

На тази стена се е намирала рисунката на Банкси, свалена от похитителите. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 12 години затвор грозят математик, откраднал графит на Банкси в Украйна

На тази стена се е намирала рисунката на Банкси, свалена от похитителите. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата на Киев повдигна обвинения срещу организатора на кражбата на един от седемте графита на Банкси, които британският артист нарисува в Украйна, съобщават от кметството на Киев. Двaнaдесет години затвор грозят Сергей Довгий, който е свалил цяло парче от стената на полуразрушена сграда в Гостомел, върху което Банкси бе нарисувал жена с противогаз. Обвинението е за кражба в особено големи размери или с организирана група.

Както припомнят от киевската прокуратура, на 2 декември група лица от Киев и Черкас е демонтирала парче от стената с рисунката и се е опитала да го транспортира с помощта на дървени дъски и полиетилен. Крадците са заловени, защото граждани на Гостомел са видели какво правят и са съобщили в полицията.

Първоначално крадците са били подведени под отговорност за умишлено унищожаване или повреждане на чуждо имущество, но по-късно е проведена експертиза от изкуствоведи, според която стойността на похитения графит е 9 млн. гривни (245 хил. долара).

Пред изданието „Грати“ математикът доброволец и екоактивист от Киев Сергей Довгий е заявил, че е открил дома с графит на Банкси в Гостомел още в началото на ноември и тогава е разбрал, че зданието ще бъде разрушено. Така решил да спаси рисунката и да я продаде на търг в полза на Военните сили на Украйна.

„Щях да пиша на „Сотбис“ – казва Довгий в интервюто. – Те от много години продават работи на Банкси. Ако ми бяха казали „Ти пък кой си?“, щях да се обадя в някой по-малък аукцион.“

Довгий се консултирал как да среже графита със скулптора от Черкас Александър Дувински. Освен това е възнамерявал да заснеме документален филм за свалянето на рисунката и продажбата ѝ. За тази цел поканил оператори да заснемат кражбата.

„Мислех във филма да се извиня на Банкси. Да му кажа, че ако не беше война, не бих го направил. Аз съм на 32 години и никога не съм правил нещо подобно. После исках да покажа какво сме направили и да му заявя, че нашето видео е почит за това, което той е направил в Украйна“, казва Довгий пред изданието.

Математикът обаче не предупредил местните власти за намеренията си. Много преди да бъде планирана кражбата, управлението на Гостомел е обявило работата на Банкси за културна ценност на града и е решило впоследствие графитът да бъде монтиран нa стената на новопостроено здание.

Жителите на Гостомел, станали свидетели на кражбата на 2 декември, разказват, че обясненията на Довгий пред полицията „изглеждали детински“. Местна жителка твърди, че той обяснявал кaк уличното изкуство принадлежи на всички и който иска, може да си го вземе.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

Bookshop 728×90