Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

12 неща, които е по-добре да изтриете от страницата си във Фейсбук

Какво рискуваме, когато тагваме местоположението си и споделяме рождената си дата в социалните мрежи

Споделянето на рождената дата във Фейсбук би могло да ви създаде проблеми. - 12 неща, които е по-добре да изтриете от страницата си във Фейсбук

Споделянето на рождената дата във Фейсбук би могло да ви създаде проблеми.

Със своите 1 млрд. и 860 милиона население социалната мрежа Фейсбук е по-голяма от Китайската народна република (1 млрд. 373 млн.). Но както винаги, когато си имаме работа с някой толкова голям, трябва да сме особено внимателни, предупреждава „Индипендънт“. Изданието посочва какви лични данни е по-добре да не споделяме в страницата си във Фейсбук. Или ако вече сме ги споделили – да ги изтрием, за да защитим по-добре личния си живот от нежелани вмешателства.

Ето какво би било по-добре да изтрием:

1. Рождена дата

Рожденият ви ден е част от важен пъзел, който включва също името и адреса ви, чрез който някой може лесно да получи достъп до банковата ви сметка и други лични детайли.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

2. Телефонен номер

В най-добрия случай той ще послужи на любезен обожател. А в най-лошия? На маниак, който може да ви подложи на тежък тормоз.

3. Повечето ваши „приятели“

Оксфордският психолог проф. Робин Дънбар е изчислил, че човек може да поддържа стабилни отношения с около 150 души.
След като разгледал 3 375 потребители на Фейсбук, Дънбар установил, че 4,1 от техните приятели в мрежата са смятани за надеждни и 13,6 изказват подкрепа по време на емоционални кризи. Отърваването от „мълчаливото мнозинство“ може да направи по-здравословни взаимодействията в социалните медии.

4. Снимки на децата ви и непълнолетни близки и роднини

Виктория Наш, изпълнителен директор на Оксфордския интернет институт, поставя един добър въпрос по тази тема и той е свързан със съгласието:

„Каква информация биха искали да представят за себе си децата ми по-късно?“.

На предишните поколения не им се е налагало да обмислят това, но с развитието на интернет и социалните медии, този въпрос става все по-важен.

5. Къде учат вашите деца, близки и роднини

Според полицейски данни, броят на официалните оплаквания от сексуален тормоз срещу непълнолетни расте непрекъснато.
Полицията е регистрирала 36,429 случая на сексуален тормоз срещу деца във Великобритания през 2013/2014 г. и това е най-високият брой оплаквания, откакто се водят полицейски записи.

Последното нещо, което иска всеки родител, е да покаже на сексманиак къде да открие детето му.

6. Локализацията

През 2015 г. над 500 милиона потребители са използвали Фейсбук само през мобилните си телефони, което означава, че ако не са изключили онлайн локализирането, всеки добронамерен или не може да разбере къде се намират.

7. Вашият шеф

Това е класика. Фейсбук е социална медия и поне до известна степен контактите е добре да бъдат лишени от служебно напрежение.
Ако вашият шеф има достъп до стената ви, той или тя ще може да прочете всеки ваш статус – а това включва и служебни оплаквания. Разбира се, можете специално да го изключите от възможността да вижда определени постове, но така става прекалено лично.

8. Спрете да тагвате местоположението си

Хората често забравят, че когато тагнат местоположението си у дома, те всъщност съобщават адреса си.

9. Кога отивате на почивка

Според финансовия уебсайт This is Money, хората, чиито домове са обрани, докато те са на почивка, може и да не си получат застраховката, ако са споделили плановете си за пътуването в социалните мрежи.

10. Семейното положение

Ако искате да отпразнувате появата на нова интимна връзка, не го правете във Фейсбук. Това може да не проработи, а последвалата замяна на „обвързан/а“ с „необвързан/а“ ще ви накара да се почувствате още по-зле, отколкото вече сте.

11. Данни от кредитни карти

Никога. Това никога не е добра идея.

12. Снимки на бордни карти

Снимките на бордни карти са начин да се похвалите, че пътувате, но не бъдете толкова лекомислени. Баркодът на бордната карта е уникален и чрез него може да се намери цялата информация, която сте дали на самолетната компания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах