Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

120 картини на велики художници подменени с копия в телевизия RAI

Кражбите започнали още през 70-те, разкрити са едва сега

Три от откраднатите картини - на Гутузо, Моне и Де Кирико. Снимка: RAI - 120 картини на велики художници подменени с копия в телевизия RAI

Три от откраднатите картини - на Гутузо, Моне и Де Кирико. Снимка: RAI

Произведения на Амедео Модиляни, Клод Моне, Ренато Гутузо, Джорджо де Кирико и др. са били крадени систематично от офисите на италианската телевизия RAI, съобщава изданието „ilmessaggero“, цитирано от „Артнет“.

Кражбите са продължавали десетилетия, още от 70-те години на ХХ в., но са разкрити едва сега. Преди няколко месеца случайно в един от офисите на телевизията от стената е паднала картината „Архитектура“ на италианския художник Отоне Розаи. Когато е изпратена за поправка, специалистите откриват, че става дума за качествено копие, а оригиналът е изчезнал. Службата за сигурност на телевизия RAI започва проверка и открива, че около 120 от картините в колекцията на медията, събрана през 60-те и 70-те години на миналия век и наброяваща над 1500 творби, са подменени с копия.

Според вътрешното разследване кражбите са продължили от 70-те години до днес и са дело на „недобросъвестни служители“. За подмяната на картината на Отоне Розаи си е признал един от пенсионираните сътрудници на телевизията. Той разказал, че още преди близо половин век е продал оригинала за около 25 млн. италиански лири. Той няма да бъде привлечен под отговорност поради давност на престъплението.

Следващата вълна от кражби е била към края на 90-те години на миналия век след голямата изложба на колекцията на RAI през 1996 г. Тогава служителите в теливизията разбрали реалната стойност на картините и се предполага, че са се възползвали от свободния достъп, за да заменят оригиналите с копия.

Сред откраднатите произведения има творби на Амедео Модиляни, Алфред Сисле, Клод Моне, Ренато Гутузо, Джорджо де Кирико, Джовани Страдоне, Франческо Менцио, а също и няколко миниатюрни златни и бронзови копия на скулптурата „Умиращият кон“ на Франческо Месина, създадена през 1966 г. по поръчка на RAI за площада пред главния офис на телевизията в Рим. Тази скулптура оттогава е и лого на телевизионната компания.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90