Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

13 февруари: Разделихме се с Трифон Иванов, неустоял на делничното

На тази дата е приета Декларацията за правата, бомбардиран е Дрезден

Трифон Иванов (1965-2016),  неиздържал на живота тук и сега безспорен герой. - 13 февруари: Разделихме се с Трифон Иванов, неустоял на делничното

Трифон Иванов (1965-2016), неиздържал на живота тук и сега безспорен герой.

1633 г. Астрономът Галилео Галилей пристига в Рим, за да се яви пред съда на Светия престол и да докаже, че твърденията му за движенията на Земята не са ерес. Не успява и е принуден да се откаже публично от тезата си. Въпреки това, Земята продължава да се върти.

1689 г. След бягството на Джеймс ІІ от Острова, зет му Уилям ІІІ Орански и дъщерята на Джеймс Мери ІІ са провъзгласени за съвладетели на Англия, Шотландия и Ирландия. Уестминстърският парламент приема историческата Декларация за правата, която ще послужи за основа на Закона за правата по-късно същата година. Написана е още една глава в конституционната история на Великобритания.

1861 г. В Сицилия крепостта Гаета капитулира пред гарибалдейците. Островът е присъединен към кралство Сардиния, което скоро ще обяви обединението на цяла Италия. Това е краят на Кралството на Двете Сицилии.

1920 г. Швейцария обявява вечния си неутралитет.

1945 г. С наближаването на края на Втората световна война в Европа германската отбрана става все по-отчаяна и Съюзниците бомбардират Дрезден в Саксония, за да сломят съпротивата. Градът няма военно значение, но загиват десетки хиляди цивилни, настанили се тук, за да се спасят от съветското настъпление по Източния фронт. Уинстън Чърчил поема лично отговорността за заповедта за бомбардиране на града.

1960 г. След серия успешни опити Франция става ядрена сила.

1984 г. Константин Черненко наследява Юрий Андропов като генерален секретар на КПСС и фактически държавен глава на СССР.

1990 г. Сключено е споразумение между ФРГ и ГДР за обединение на Германия в две стъпки.

Рожден ден

1903 г. Роден е френският писател Жорж Сименон, автор на криминалните романи за инспектор Мегре.

1932 г. Роден е писателят Марко Ганчев.

1950 г. Роден е директорът на Народния театър Мариус Донкин.

1953 г. Роден е полярният изследовател Христо Пимпирев.

Починали

1542 г. Обезглавена е Катрин Хауърд, петата съпруга на Хенри VІІІ. Кралят продължава с браковете и екзекуциите, въпреки че отдавна има законен син, две законни дъщери и е Върховен глава на Църквата в Англия. Всички са свикнали.

1943 г. В София комунисти застрелват ген. Христо Луков пред очите на дъщеря му. Генералът е герой от Първата световна война, но има противоречивата слава на прекалено запален поддръжник на германските расови теории и е обвиняван в нацизъм. Споровете около личността му продължават до днес.

2016 г. Почина българският футболист Трифон Иванов, един от членовете на националния отбор през незабравимата 1994-а. Той беше изпратен с искрена симпатия не само от запалянковците, защото си беше спечелил името на сърдечен и земен човек. Смъртта му дойде като шамар след опиянение, от което не искаш, но се налага да излезеш.

Вижте още: УМОРЕНИТЕ ГЕРОИ ГИ ПОГРЕБВАТ, НАЛИ?

Празник

В източноправославния църковен календар 13 февруари е успение и празник в памет на сръбския велик жупан св. Стефан Неманя, починал на този ден в 1199 г. Всъщност почти цялата династия на Неманичите е канонизирана от Сръбската православна Църква: дори и Стефан Първовенчани, който получава кралската си корона от Рим, досущ като българския владетел и свой съвременник Калоян.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах