Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

13 минути овации за Софийската опера в Южна Корея (видео)

Огромен успех за българските творци на най-големия оперен фестивал в Азия

Режисьорът на „Електра“ Пламен Карталов и солистите на Софийската опера под аплодисментите на южнокорейската публика. Снимка: Стопкадър - 13 минути овации за Софийската опера в Южна Корея (видео)

Режисьорът на „Електра“ Пламен Карталов и солистите на Софийската опера под аплодисментите на южнокорейската публика. Снимка: Стопкадър

Солистите на Софийската опера триумфираха в Южна Корея снощи, 20 октомври, с аплодисменти, продължили 13 минути. Българите гостуваха за първи път в източната страна, гастролът им бе на Международния оперен фестивал в град Тегу с две представления на „Електра“ от Рихард Щраус под режисурата на акад. Пламен Карталов. 

„Събитието е изключително значимо, защото това е премиера на „Електра“ не само за Тегу, но в цялата 75-годишна история на корейското оперно изкуство!“, изтъкна Кабгун Чунг, директор на театъра и фестивала в Тегу.

Три години след българската премиера „Електра“ излезе извън пределите на България, за да бъде наградена с бурни овации от препълнената зала на оперния театър в Тегу. Спектакълът ще има представление и тази вечер, 21 октомври.

Изпълнението на „Електра“ е колаборация между българските солисти и режисьор и оркестъра на оперния театър в Тегу под диригентството на Евън-Алексис Крист. В главните роли в първата вечер излязоха певците Лилия Кехайова, Цветана Бандаловска, Гергана Русекова, Даниел Острецов и и Атанас Младенов. Във втората вечер се представят Диана Ламар, Радостина Николаева, Мариана Цветкова, Веселин Михайлов и отново Даниел Острецов.

Темата на фестивала в Тегу тази година е „Отново нещо ново! Сега започваме отначало!“.

Тегу е третият по големина град в Южна Корея с население от над 2,5 млн. души. От 2003 г. е домакин на най-големия оперен фестивал в Азия – Daegu International Opera Festival. През годините форумът претърпява значително развитие и дава възможност на корейската публика да се срещне с редица световни певци, диригенти и режисьори.

Тази година в програмата на юбилейното 20-о издание са включени опери от двама композитори – „Саломе“ и „Електра“ от Рихард Щраус (и двете творби се изпълняват за първи път в Южна Корея) и „Макбет“, „Риголето“ и „Отело“ от Джузепе Верди.

Това е вторият гастрол зад граница на Софийската опера в рамките на един месец. В началото на октомври „Валкюра“ от Рихард Вагнер бе приветствана бурно във Фестивалния театър във Фюсен, Германия. А след малко повече от две седмици предстои и първото гостуване на Софийската опера в Турция. „Тоска“ от Джакомо Пучини ще бъде представена в Анкара и в Истанбул по повод 100 години от основаването на Република Турция и като благотворителна акция за пострадалите от тежкото земетресение преди няколко месеца.

Финалът на „Електра“ в Южна Корея и част от аплодисментите за българските творци:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg