Софийска филхармония МЕГАБОРД

130 г. след Алеко България отново представена в Чикаго

Съкровища от България показани в изложбата „Първите владетели на Европа“ в Америка

Това е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа, и в него централно място заемат артефакти от три български музея. Снимка: Национален исторически музей - 130 г. след Алеко България отново представена в Чикаго

Това е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа, и в него централно място заемат артефакти от три български музея. Снимка: Национален исторически музей

България е основна част от изложбата „Първите владетели на Европа“, която ще бъде открита на 31 март 2023 г. в музея „Фийлд“ в Чикаго, съобщиха от Националния исторически музей. Първата по рода си международна изложба, проследяваща развитието на някои от най-ранните земеделски общности в Югоизточна Европа до появата на племенни царства представя културни ценности от 11 държави от Стария континент, събрани от 26 музея.

Това е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа, а в него централно място заемат три български музея – Национален исторически музей, Регионален исторически музей – Русе и Регионален исторически музей – Варна. Българското участие се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и включва 32 експоната, свързани с народите, населяващи земите ни в ранните епохи на развитие на цивилизациите.

Включени са повече от 700 предмета на културата, които датират от неолита до желязната епоха. Основен акцент в изложбата в Чикаго са няколко български съкровища – Боровското, от първата половина на IV в. пр. н. е., находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV в. пр. н. е., сред които изпъкват златен венец с апликации, пръстен – печат, наколенник и два ритона от сребро; златен наушник от първата половина на III в. пр. н.е., открит край Синеморец, с изображението на древногръцката богиня на победата Нике.

Освен България, своето културно наследство представят още Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения. Американската и световната публика ще имат възможност да видят артефакти, поставени за първи път заедно и които никога не са напускали пределите на териториите на своя произход, а други никога не са били излагани в музейна среда.

Този проект е уникална възможност за България да популяризира културното си наследство сред широката общественост в Северна Америка. Надяваме се тази изложба да привлече повече американски туристи да посетят България и да се запознаят с богатата ѝ култура, красота и възможностите, които предлага туризмът в България“, споделя Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“.

Началото на мащабния международен проект бе поставено през септември 2022 г., когато в Института за изследване на древния свят в Ню Йорк, САЩ, бе открита изложба под надслов „Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“, в която бяха показани артефакти от Националния исторически музей и историческия музей в Русе. Мащабният проект се реализира в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Института за изучаване на Античният свят в Ню Йорк, Музея „Фийлд“ в Чикаго и Канадския музей за история в Гатино, Квебек.

Интересно съвпадение е, че с тази изложба България отново впечатлява американската публика в Чикаго точно 130 години след първото участие на вече свободната ни държава в международно събитие. През 1893 г. България е поканена да участва със свой щанд на Световното изложение в Чикаго, описано и в емблематичната творба на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах