Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

137 г. София е столица. Безплатните събития в града днес

Валсове в Градската градина в слънчевата неделя

От 13 часа пред Народния театър Софийският духов оркестър ще изнесе безплатен концерт. Снимка: Емил Георгиев - 137 г. София е столица. Безплатните събития в града днес

От 13 часа пред Народния театър Софийският духов оркестър ще изнесе безплатен концерт. Снимка: Емил Георгиев

137 години от обявяването на София за столица на България. По случай честването из града са организирани безплатни прояви и събития, а хубавото неделно време сякаш кани да не се колебаем да ги посетим.

Музеят за история на София отваря вратите си с вход свободен. Освен постоянната си експозиция, където може да се видят златната каляска на Мария-Антоанета, стенописи и икони от Софийската Мала Света гора, старопечатни книги, автомобила „Мерцедес“ на Фердинанд, работното писалище на Стефан Стамболов, Златната книга на София и т.н., има специално събитие и за децата.

От 14 до 15 часа малчуганите от I до V клас ще могат да се включат в безплатно ателие, в което ще разберат подробности около избора на София за столица и ще изработят собственоръчно картичка. За родителите им пък ще има беседа по темата.

Софийският духов оркестър ще изпълни валсове от края на XIX и началото на ХХ век в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Музикалното събитие ще продължи около час – от 13 до 14 часа.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

От днес в градинката пред Театъра може да се види и изложбата „Нощна София“ на National Geographic България. Експозицията ще остане там до 17 април.

Филиалът на Музея за история на София – археологическото ниво на базиликата Света София, също е със свободен достъп днес.

Дори и да не се възползваме от тези възможности за безплатен вход обаче – както личи от сутринта, предстои прекрасна пролетна неделя. Какъв пропуск би било да я похабим вкъщи…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах