Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

14 г. по-късно: фонтанът на площад „Славейков“ отново шурти

Спрян през 2005 г., след като уби човек

Вода потече отново от фонтана на площад „Славейков“ - за няколко часа. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - 14 г. по-късно: фонтанът на площад „Славейков“ отново шурти

Вода потече отново от фонтана на площад „Славейков“ - за няколко часа. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Фонтанът на „Славейков“ отново работи – за пръв път след 14 години, откакто мъж реши да се разхлади във водите му и бе убит от токов удар. Пуснат бе във вторник следобед – пробно, по думите на специалист, който не пожела да се представи пред „Площад Славейков“, но отбеляза, че проверяват дали всичко е наред и извършват настройки.

По думите на общинския служител, това е старият шадраван от площада, който наскоро бил почистен от ученици на скулптора Георги Чапкънов. След няколко часа работа, в късния следобед фонтанът отново пресъхна.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Шадраван с мраморни глави на птици имало на това място и преди Освобождението. Фотографии и картички от стара София показват, че на площад „Славейков“ шурти фонтан и през 20-те години на миналия век. Според спомени на столичани, през 1934-а той е демонтиран – в книгата си „Софийските градини“ инж. Ивана Стоянова пише, че старият шадраван на „Славейков“ е преместен в градина „Буката“ край столичната баня „Мадара“, където е и до днес. А фонтанът на „Славейков“ от наши дни е копие на стария.

Фонтанът в градинката край баня „Мадара“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Кога ще приключи ремонтът и столичани ще се разхождат отново на площад „Славейков“, в момента вероятно никой няма отговор. Може би няма да е скоро – плочките на „Славейков“ се нареждат за втори път, но с просто око се вижда, че не е окончателно.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС