Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

140 празни стола в памет на загиналите в опит да прескочат Стената

Берлин ще отбележи 60 години от началото на разделена Европа

Част от Берлинската стена е запазена за историята. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 140 празни стола в памет на загиналите в опит да прескочат Стената

Част от Берлинската стена е запазена за историята. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гражданите, загинали при опита си за бягство от ГДР, ще бъдат почетени на 13 август, когато се навършват 60 годин от издигането на Берлинската. В памет на жертвите са планирани редица инсталации и събития, обявиха в официалния информационен портал на Берлин.

Навръх 13 август провинциите Берлин и Бранденбург ще отбележат вдигането на Стената, служила за граница между ГДР и ФРГ.

„Фокусът на това мемориално събитие ще бъде споменът за 140-те смъртни случая“, обяви Мария Нук, представител на властите в Потсдам.

След планираните речи на председателя на парламента на федерална провинция Бранденбург, Улрике Лийдке, председателя на Камарата на представителите на Берлин, Ралф Виланд, и други официални лица, пред публиката ще бъдат прочетени имената на 140-те граждани, загинали в опит да прескочат Стената. По дължината на бившата граница ще бъдат подредени 140 празни стола. Имената на жертвите ще бъдат изписани и върху столовете.

Това трябва да бъде мощен символ за възпоменание, но и важен сигнал за опечалените от смъртта“, казват властите.

Предвиждат се и други събития, като разговори със свидетели от годините на Стената, филмови прожекции, срещи между очевидци и представители на младото поколение в рамките на организирани разходки по бившата гранична ивица и създаване на подкаст с разкази за живота и съдбата на гражданите.

Берлинската стена, чието изграждане започва на 13 август 1961 година, разделя Западен от Източен Берлин до падането ѝ през 1989-а. До 1994-а тя е напълно демонтирана. Стената остава в историята като най-разпознаваемия символ на Студената война. Смята се, че заедно с нерегистрираните случаи жертвите след опит за бягство надхвърлят 200 души.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg