Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

15 февруари: 50 години от смъртта на Симеон Радев, автор на „Строителите…“

Симеон Радев (вдясно) до княз Кирил Преславски на посещение в Съединените щати, 1929 г. Фракът на Симеон Радев от тази снимка ще бъде продаден на Народния театър през 50-те години. - 15 февруари: 50 години от смъртта на Симеон Радев, автор на „Строителите…“

Симеон Радев (вдясно) до княз Кирил Преславски на посещение в Съединените щати, 1929 г. Фракът на Симеон Радев от тази снимка ще бъде продаден на Народния театър през 50-те години.

1493 г. На борда на каравелата „Ниня”, завръщаща се през Атлантическия океан към Испания заедно със „Санта Мария” и „Пинта”, капитан Кристобал де Колон или Христофор Колумб започва дългия си доклад за откритията в западните морета.

1764 г. Французи основават град Сен-Луи или Сейнт Луис в американската си колония Луизиана. Градът и територията са наречени на средновековния френски крал Луи Свети, но по една „случайност” от тези, които допадат на владетелите, името съвпада и с това на царуващия в момента Луи XV. Френският език и кухня и до днес са част от културата на Сейнт Луис и Ню Орлиънс – заедно с южняшкия акцент, ямайските суеверия, джаза и блуса.

1835 г. Приета е първата сръбска конституция.

1879 г. За първи път е разрешено на жени да действат като пълноправни адвокати пред американски съд.

1944 г. По време на Втората световна война започва американско-полската атака срещу хълма Монте Касино в Италия. Полските части дават огромни жертви и историческият манастир на върха е почти унищожен, но германската отбрана е пробита и Съюзниците могат да продължат към Рим. Италианският фронт всъщност е първият западен театър на бойни действия в Европа, открит още година преди нормандския десант. На същия ден започва и съветската офанзива срещу нацистите в Нарва, Естония. До края на войната в Европа остава още повече от година, но изходът вече е вън от съмнение.

1949 г. Започват разкопките в Уади Кумран. Резултатът им ще бъде откриването на Кумранските ръкописи, даващи ценна информация за историята и религията на античния Близък Изток.

1965 г. За първи път е издигнат новият канадски флаг с кленов лист, заместващ стария британски червен щандарт.

1971 г. Като част от процеса по интегриране на Великобритания в Европейската икономическа общност завършва одесетяването на валутата. Отказала се първо от златния стандарт, сега страната приема, че един паунд струва просто сто пенса. Дали след излизането си от Европейския съюз Обединеното кралство ще се върне към имперската валутна система? Просто е: една лира струва 12 шилинга, 1 шилинг се дели на 20 пенса, 1 пени дава 4 фартинга… Интересуват ли ви гвинеите, короните, суверените и полусуверените? И правите ли разлика между фунт стерлинг и шотландска лира?

1989 г. Последните съветски части напускат Афганистан. Тази неуспешна война е ускорила фалита на СССР и краха на Източния блок.

1991 г. Вишехрадското споразумение създава зона на свободен пазар между Полша, Унгария и Чехословакия. В Прага и Будапеща се шегуват, че това е реставрация на Австро-Унгария. През 1993-а независима Словакия ще се включи самостоятелно в споразумението и то ще се превърне във Вишехрадската четворка, предизвестяваща разширяването на Европейския съюз в Централна и Източна Европа след края на Студената война.

2000 г. България започва официални преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Рожденици:

1564 г. Галилео Галилей, италиански астроном, формулирал хипотезата, че Земята се върти, а не стои неподвижно в пространството.

1710 г. Луи XV, френски крал. Сейнт Луис в Луизиана е основан на 54-ия му рожден ден в негова чест.

Починали:

706 г. Византийският император Юстиниан II Безноси, няколко месеца по-рано възстановен на власт с помощта на българския владетел Тервел, екзекутира узурпаторите Леонтий и Тиберий III.

1857 г. Руският композитор Михаил Глинка.

1965 г. Американският певец и пианист Нат Кинг Коул.

1877 г. Райко Жинзифов, български възрожденец, учител, журналист и църковен реформатор в Македония. На днешния ден се навършват 140 години от смъртта му. Той не дочаква началото на Руско-турската освободителна война, но статиите му за руските вестници до голяма степен са подготвили московското обществено мнение за нуждата от освободителен поход в полза на българите.

1967 г. Симеон Радев, писател, историк и дипломат. Авторът на „Строителите на съвременна България” продължава да бъде един от класиците на българската историография. Навършват се 50 години от смъртта му.

2013 г. Любимият на много българи актьор Тодор Колев.

Празници:

Днес е Денят на свети Сигфрид Шведски, починал на 15 януари 1045 г. след десетилетия успешни проповеди сред шведите, които се отказват от старите си богове. Формалният признак, по който източноправославната Църква признава западни светци, е те да са починали преди началото на Великата схизма от 1054 г. Сигфрид или Сиджфриде е англосаксонец, бенедиктински монах. Родом от Йорк в Северна Англия и служил дълго време в легендарния манастир Гластънбъри, той е изпратен като мисионер и епископ сред варварите в последното езическо кралство в Скандинавия. Покръстването на Дания, Норвегия и Швеция е дълъг процес, протекъл сред войни и серия отричания на местните владетели от християнската вяра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах