Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

15 години каторга за кражба на пропаганден плакат

Северна Корея осъди американски студент за по-малко от час

Ото Уормбиър, 21-годишен колежанин по икономика в Университета във Вирджиния, се е признал за виновен в „тежки престъпления“ срещу държавата Северна Корея. На кадъра: Колежанинът признава вината си пред телевизионни камери в края на февруари - 15 години каторга за кражба на пропаганден плакат

Ото Уормбиър, 21-годишен колежанин по икономика в Университета във Вирджиния, се е признал за виновен в „тежки престъпления“ срещу държавата Северна Корея. На кадъра: Колежанинът признава вината си пред телевизионни камери в края на февруари

Северна Корея осъди американски студент на 15 години каторга, след като го призна за виновен по обвинение за „престъпления срещу държавата“ – в действие, което се очаква да нагнети още повече и без това обтегнатото напрежение между Пхенян и Вашингтон.

Ото Уормбиър, 21-годишен колежанин по икономика в Университета във Вирджиния, се е признал за виновен в „тежки престъпления“ срещу държавата Северна Корея, разказва „Гардиън“. Той е бил задържан заради предполагаем опит да открадне политически плакат от зона с ограничен достъп в хотел – докато е пребивавал в столицата Пхенян.

Присъдата на Уормбиър, произнесена от Върховния съд в страната, бе обявена в сряда от китайската новинарска агенция Синхуа. Тя идва малко след като Съветът за сигурност към ООН прие нови санции срещу Северна Корея в отговор на скорошни ядрени тестове и изстрелване на ракети на режима там.

Студентът в плач по време на предполагаемото си признание пред телевизионни камери.

Студентът в плач по време на предполагаемото си признание пред телевизионни камери – в края на февруари.

Първоначалните данни са, че процесът е продължил по-малко от един час. Държавната медия в Северна Корея все още не е потвърдила новината.

В края на февруари САЩ обвини Пхенян, че използва Уормбиър за пропагандни цели, след като студентът прочете предварително подготвено изявление, предполагаемо признание, пред телевизионни камери. В него той заяви, че член на методистка църква в Охайо, описан като майка на негов приятел, му е предложил кола втора употреба на стойност 10 хиляди долара, ако успее да се върне в Съединените щати с постер като „трофей“ от Северна Корея.

Самият Уормбриър се разплака пред камерите и се извини за престъплението, в което е обвинен, като го определи като „най-голямата грешка в живота ми“. След това той поиска прошка от корейския народ и власти и се помоли да се завърне у дома.

Студентът бе арестуван в началото на януари, малко преди да се качи на полет от Пхенян за Пекин в края на посещение в Северна Корея, организирано от „Млади пионери“, агенция, специализирана в пътуванията до комунистическата държава.

На своя официален сайт Държавният департамент на САЩ категорично не препоръчва каквито и да е пътувания към държавата, с която няма дипломатически отношения, и предупреждава за „риск от арест и дългосрочно задържане“.

Миналата година Северна Корея осъди на доживотна каторга канадският пастор Ким Дон-чхул, след като той бе признат за виновен в шпионаж и участие в подривна дейност.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС