Софийска филхармония МЕГАБОРД

15 минути аплаузи за българска пиеса в Македония

Режисьорът Деян Пройковски нарича автора Александър Секулов „един от най-големите драматурзи не само в българския, но и в европейския театър”

Александър Секулов е един от най-поставяните драматурзи у нас в последно време. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - 15 минути аплаузи за българска пиеса в Македония

Александър Секулов е един от най-поставяните драматурзи у нас в последно време. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Пиесата на Александър Секулов „Няма ток за електрическия стол“, режисирана от македонския режисьор Деян Пройковски, направи фурор при премиерата си във Велес, пишат македонски медии. Зрителите в препълнената зала са се изправили на крака и са аплодирали над 15 минути след края на спектакъла.

Действието се развива сред апокалиптична обстановка, в която са поставени двамата герои – осъденият на смърт и палачът, изиграни от Васил Зафирчев и Исидор Йованоски. Режисьорът е включил и мултимедийни елементи, които засилват въздействието. Специфична и необичайна е и звуковата среда, създадена от Сашко Костов, който е изпълнявал и авторска музика на живо по време на представлението. Според македонски арт критици това е един от най-въздействащите спектакли на македонска сцена през последните години.

Пред Македонската информационна агенция режисьорът Деян Пройковски нарича Александър Секулов „един от най-големите драматурзи не само в българския, но и в европейския театър“.

През септември 2023 г. постановката ще бъде показана на международния фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах