Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

15 завършека на „Игра на тронове“, които биха разочаровали

Историята на Вестерос все някога ще свърши. Дано не по тези начини

Съдбата на Церсей е едно от нещата, които притесняват феновете на „Игра на тронове“. - 15 завършека на „Игра на тронове“, които биха разочаровали

Съдбата на Церсей е едно от нещата, които притесняват феновете на „Игра на тронове“.

Създателите на „Игра на тронове“ може да получат много похвали за начина, по който успяха да удължат хитовия сериал със съкратените откъм брой епизоди последни два сезона. Факт е обаче, че сагата все някога ще завърши (е, ако не броим паралелните проекти, които се задават). И ако има страхотни възможности за финал, много от които навярно не можем и да си въобразим, има и такива завършеци, които определено ще разочароват.

Сайтът „Скрийн рант“ предлага 15 сценария, които биха оставили наистина горчив вкус в устата на милионите зрители на „Игра на тронове“ по света.

Белите бродници обявяват пълна победа

От една страна, има резон за тази възможност. Една от основните теми в „Игра на тронове“ е идеята, че цялостната политическа борба и караници между кралствата наистина са заслепили всички за заплахата от истинското зло – Белите бродници. Кой се интересува кой седи на Железния трон или кой е натрупал повече богатства, когато армия от немъртви чудовища е напът да унищожи всичко живо? Не би ли било поетично тогава Белите бродници да декларират пълна победа?

Поетично – със сигурност, но такъв завършек би бил много далеч от удовлетворителен. Белите бродници може да изпълнят целта си да принудят всички – или поне някои – да се обединят срещу тях. Въпреки това, погледът към немъртва армия пред тронната зала би бил наистина „и сега какво?“. Някак кух финал.

Битката в семейство Клегейн никога да не се състои

Това само по себе си не е финал на целия сериал, а по-скоро обезпокоителна възможност за към края на „Игра на тронове“. Още от първия сезон зрителите с нетърпение очакват физическата конфронтация между двамата враждуващи и внушителни братя – Хрътката и Планината. И макар тази евентуална битка да е фикс-идея само на някои групи почитатели, то все пак е редно да се случи все някога.

Има няколко неща, които биха могли да предотвратят сблъсъка. Най-очевидното е, разбира се, Аря, която технически има и двамата братя в списъка си за убиване. Освен това, ролята на Планината като бодигард на Церсей означава, че той е в опасност и от редица други фактори по пътя към края на сериала.

Но след толкова натрупване вече шест години, би било невероятно разочароващо, ако не видим тези двамата да кръстосат мечове.

Джендри сяда на Железния трон

Това е по-скоро скок на сляпо, но е достатъчно вероятно, за да се смята за разочароващо. В един момент изглеждаше, че Джендри ще е основен играч във вселената на „Игра на тронове“. Като единственото живо копеле на крал Робърт, някоя мотивирана страна можеше да насочи събитията към издигането на Джендри на трона. Тази сюжетна линия обаче изчезна още от времето, когато той отплава от Драконов камък в трети сезон и оттогава не сме го виждали.

Предвид, че Джендри има роля в книгите към настоящия момент от историята в сериала, колко ли объркващо би било, ако той някак успее да овладее Трона в крайна сметка? Това звучи като един от онези изненадващи завършеци, които сценаристите теоретично могат да извъртят в последните епизоди.

Церсей още веднъж избива всички
и управлява сама

Церсей Ланистър е като имунизирана за всички ужаси във Вестерос – въпреки че няколко доста неприятни неща се случиха и на нея – тя някак успя да се пребори с лошите си шансове чрез способността да види ход, който да ѝ даде крайното превъзходство. Финалът на шестия сезон е повече от достатъчно доказателство за невероятните ѝ инстинкти за оцеляване.

Но каква „Игра на тронове“ ще е, ако Церсей още веднъж успее да се изкачи на върха, въпреки всичкия този хаос наоколо? Тя може и да има някои поддръжници сред феновете на сериала, но сякаш мнозинството от зрителите просто чакат най-сетне някой да въздаде справедливост и да я убие.

Ако Церсей още веднъж обърне събитията в своя полза, това може да дойде наистина в повече.

Санса предава Севера

В шести сезон Джон Сняг беше провъзгласен за Крал на Севера – някъде по същото време Санса хвърли любопитен поглед към Кутрето. Трудно е да се разчете какво точно двамата искат да кажат с него, но може и да не е свързано с нещо, което имат наум в момента. Не е изключено отровата на Петир Белиш да е стигнала по-дълбоко в сърцето на Санса, отколкото си мислим.

Но дори и влиянието на Кутрето върху нея да звучи вълнуваща сюжетна линия, ще бъде срамота, ако тя бъде разтеглена до последния епизод на „Игра на тронове“. От началото до момента Санса се движи от второстепенен персонаж към независима и могъща сила, стремяща се към справедливост.

Този растеж може да бъде силно компрометиран, ако Санса отново се превърне в жертва – тогава жертви ще сме и всички ние, зрителите.

Отворен край

Дали сте фенове на „Семейство Сопрано“, или не, чули сте за финала на култовия сериал. Дори да не сте харесали края на последния епизод (черен екран рязко спира сцена, в която явно предстои някакво развитие), той със сигурност остава един от най-запомнящите се в телевизионната история.

От излъчването на „Семейство Сопрано“, още няколко продукции опитаха да копират този отворен финал. В по-голямата си част – катастрофално. При „Сопрано“ работеше, защото историята в целия сериал беше концептуално замислена като шокираща. Не можем да си представим как ще изглежда подобен завършек при „Игра на тронове“, така че просто се надяваме толкова теоретични събития да останат само в секциите за коментари по форумите.

Варис на Железния трон

Първоначално това не изглежда най-лошата идея. В крайна сметка Варис и Кутрето са двете фигури, които наблюдават отблизо вихъра на събитията от самото начало на сериала. Всеки със сигурност притежава мотивацията да се издигне над настоящия си статут – а според много фенове това включва дори власт над Седемте кралства. С времето, все пак, Варис израстна до един от най-сложните персонажи в сериала. Той определено е правил някои ходове срещу властимащите, но в последно време изглежда, че е искрено заинтересуван за доброто на Вестерос.

Ако Варис бъде сведен просто до обикновен претендент за трона, това би означавало, че всичко, превърнало го в истински велик герой в последните сезони, ще бъде отменено в името на изненадващия финал. Но най-малкото – по-логично е от край, в който печели Кутрето.

Това е нашият свят

Това е сред малко вероятните и абсурдни завършеци, който, за съжаление, не е напълно невъзможен. Сюжетът включва или пълен погром над Вестерос и околните светове, или абсолютна победа за едно или друго кралство. Каквото и да се случи, ще има диалог или визуално развитие, което без сянка на съмнение ще ни покаже, че светът, който познаваме от „Игра на тронове“, е всъщност нашият собствен.

Да сме наясно: това е евтин и напълно безсмислен начин да завършиш сериал като „Игра на тронове“ – звучи като лошо осемдесетарско шоу. Но колкото и съмнително е създателите сега да решат нещо толкова безполезно, този евентуален край не го прави по-малко разочароващ.

Бран става бог

Младият Брандън Старк е сред най-лошите герои в „Игра на тронове“. Приключенията му винаги се дискутират, но той някак принадлежи към по-традиционната фентъзи-история. В своята част Бран изглежда повече като пуснат без посока кораб, чрез който се случват определени събития, отколкото като пълнокръвен персонаж.

Но какво ако този кораб поеме в посока, при която Бран се превръща в бог и саморъчно заличава Белите бродници – а може и всеки друг, когото пожелае – за доброто на всички? Боговете са споменавани в хода на „Игра на тронове“ и е ясно, че младият Старк има повече сили, отколкото всяко друго смъртно същество във Вестерос.

Бран да овладее всички тези сили би било логичен край на пътуването му, но и наистина евтин завършек на сериала.

Джон и Денерис заживяват щастливо до края на дните си

Този край предполага да се случи нещо, което технически още не е станало, но най-вероятно предстои. Не, Джон и Денерис още не са двойка. И не, дори още не се познават. Да, освен това са и роднини. Почти невъзможно е обаче пътищата им изобщо да не се пресекат, както и е доста съмнително да не прехвърчат романтични искри, когато това стане.

Колкото и могъщ да бъде суперотбор между Джон и Денерис, има граница, до която сценаристите могат да си позволят да разтегнат отношенията им – тя е някъде около последните часове на сериала. Виждате ли, съвместно управление на двата не е предсказуем край, а щастлив край. И докато има някои щастливи завършеци, които са приемливи, то „любовта побеждава всичко“ доста се разминава с общия тон и стил на „Игра на тронове“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

1 2Следваща страница

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg