Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

$150 хил. за първото издание на „Ема“ на Джейн Остин

Трите тома открити в шотландски замък

Ема“ е четвъртият значим роман на Джейн Остин. Малкият тираж така и не могъл да бъде продаден, докато писателката била жива. - $150 хил. за първото издание на „Ема“ на Джейн Остин

Ема“ е четвъртият значим роман на Джейн Остин. Малкият тираж така и не могъл да бъде продаден, докато писателката била жива.

Рядък екземпляр от първото издание на романа „Ема“ на Джейн Остин (1775-1817) беше изложен за продажба с цена 97 500 британски лири (около 150 000 долара) в английския град Йорк.

Трите тома са от 1816 година и са без подвързия, но са в отлично състояние, уверяват експерти от антикварната онлайн книжарница „Лусисиъс букс“. Според тях романът изглеждал така, сякаш току-що е излязъл от печат. Експертите твърдят, че нито едно от ранните издания на Джейн Остин не е оцеляло до наши дни в толкова добро състояние.

Томовете са били открити заедно с други издания в един шотландски замък. На тях има монограм с името на предишната притежателка на изданията – лейди М. Далримпъл.

Сегашният им собственик Джеймс Холгейт отбеляза, че по онова време книгите са могли да бъдат закупени без подвързия, а след това да бъдат дадени в книговезка работилница.

„Ема“ е четвъртият значим роман на Джейн Остин. Малкият тираж така и не могъл да бъде продаден, докато писателката била жива.

На търг на „Сотбис“ в Лондон през 2011 година един от най-ранните екземпляри на незавършения роман на Остин „Семейство Уотсън“ смени собственика си за над 1,6 милиона долара – три пъти над първоначалната му оценка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg