Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

16 февруари: Диктатори и окупатори

На тази дата през 1959-а Фидел Кастро става министър-председател на Куба след успешната революция срещу диктатора Батиста. Снимка: ЕПА/БГНЕС - 16 февруари: Диктатори и окупатори

На тази дата през 1959-а Фидел Кастро става министър-председател на Куба след успешната революция срещу диктатора Батиста. Снимка: ЕПА/БГНЕС

1887 г. По време на безкняжието в България избухва силистренският бунт на офицерите-русофили, които се противопоставят на Стефан Стамболов. Бунтът е потушен, Стамболов продължава да управлява на практика като диктатор, а българската дипломатическа делегация – да търси европейски принц, който да заеме мястото на български княз след детронирания Александър Батенберг.

1898 г. Българската телеграфна агенция за първи път публикува свой официален бюлетин.

1918 г. Литва обявява независимост. В края на Първата световна война териториите на бившето Велико литовското княжество са под частична германска окупация, докато Русия е в хаос и новата съветска власт тепърва трябва да се изправи пред гражданска война. Литва, някога част от разделената между съседите си Полско-литовска държава, се възползва от момента, за да се обособи като независима нация. Германските планове за установяване на монархии с немски принцове в териториите, откъснати от разпадналата се Руска империя, се провалят с наближаващия провал на Втория райх.

1921 г. Червената армия окупира и анексира Грузия, обявила независимост едва три години по-рано.

1936 г. В Испания левите републиканци печелят изборите. Поставено е началото на събития, които ще доведат до испанската Гражданска война. Закрити са зимните Олимпийски игри в Германия. Иран и САЩ врменно прекъсват дипломатически отношения. Светът постепенно се плъзга към Втората световна война.

1940 г. Цар Борис III назначава проф. Богдан Филов за министър-председател. В България все повече се засилва влиянието на нацистка Германия.

1945 г. Започват американски бомбардировки над Токио в заключителната фаза на Втората световна война. Току-що е приключила британската бомбардировка над Дрезден, Германия. Съюзниците бързат да сломят последните сили на Оста и да спечелят войната.

1948 г. Астрономът Герард Кайпер открива, че планетата Уран има спътник и го нарича Миранда.

1956 г. Отменено е смъртното наказание във Великобритания.

1957 г. В историята на киното това е забележителен ден заради премиерата на филма „Седмият печат” от Ингмар Бергман.

1959 г. Фидел Кастро става министър-председател на Куба след успешната революция срещу диктатора Батиста. На Кастро му предстои дълга кариера – до смъртта му през 2016 г.

Рождени дни

1222 г. Ничирен, основателят на будистката секта със същото име в Япония. Мистик, препоръчващ духовно просветление чрез медитация над текста на Лотосовата сутра, Ничирен се превръща в светец за своите последователи и е задълбочен критик на останалите будистки школи, включително и на практикуващите дзен, тоест безмълвна медитация. Ничирен се ползва с известно политическо влияние пред управляващия страната военен клан Ходжо, защото успешно е предсказал както опита за монголско нашествие, така и преврат в самото правителство. Предсказанията му са известни под общото заглавие „Относно установяването на правилно учение за сигурността на страната” и са се превърнали в класическо литературно произведение.

1497 г. Филип Меланхтон, германски богослов и един от най-големите водачи на протестантската Реформация в Европа през XVI в., заедно с Лутер и Калвин.

1517 г. Адмирал Гаспар дьо Колини, приятел и съветник на бъдещия френски крал Анри IV. Колини е един от водачите на протестантската (хугенотската) фракция във Франция по време на Религиозните войни. Прави опит да постигне примирие между католици и протестанти, но става жертва на клането във Вартоломеевата нощ.

1893 г. Михаил Тухачевски, маршал на СССР. Успешен офицер от руската императорска армия през Първата световна война, преминал на страната на болшевишката революция, Тухачевски се сражава в Гражданската война. Води неуспешната кампания срещу Полша в 1921 г. и наказателни действия срещу бунтовници в териториите, овладени от съветските власти. Става жертва на Сталиновите чистки в 1937 г.

1942 г. Ким Чен Ир (Ким Джон-ил или Юрий Ирсенович Ким), втори лидер на Северна Корея и наследник на основателя ѝ Ким Ир сен, комуто е син. Според севернокорейската пропаганда Ким Чен Ир е роден в партизански лагер на свещения връх Пекту и в мига на появата му на бял свят разцъфтели цветя, появила се нова звезда на небето и радостно запели птици. Според съветски източници Юрий Ирсенович Ким е роден в СССР, в лагер за корейски бежанци от японската окупация. Той е баща на сегашния севернокорейски диктатор Ким Чен Ун.

Починали

1391 г. Йоан V Палеолог, византийски император. Йоан V е един от най-нещастните владетели на Константинопол, царувал по време на първия етап на османското нашествие на Балканите. Управлението му започва с гражданска война заради амбициите на узурпатора Йоан VI Кантакузин, преминава през териториални загуби от османците, неуспешни опити за спасителна уния с католическата Църква и унизително отношение от страна на българския цар Йоан Александър, който отказва да пропусне императора през земите си обратно към Константинопол. Йоан V е наследен от талантливия си, но също нещастен син Мануил II Палеолог.

1908 г. Принцеса Клементина Орлеанска, майка на българския княз Фердинанд. Дъщеря на френския крал Луи-Филип, принцеса Клементина се гордее със сина си, когото подкрепя във всичките му начинания в България. Тя умира седем месеца преди Фердинанд да обяви пълната независимост на страната от Османската империя и да се обяви за цар на българите.

1912 г. Св. равноапостолен архиепископ Николай Японски, роден Иван Дмитриевич Касацкин. Руски монах, свещеник и и епископ, основател на източноправославна християнска общност в Япония и на православен храм в Токио. Неофициално и до днес православието в Страната на изгряващото слънце се нарича „Никорай-до”, Пътят на Николай. Денят на успението му е и негов празник.

1983 г. Поетесата Дора Габе.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах