Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

16 г. по-късно: Николай Волев пуска нов филм

Режисьорът на „Двойникът“ и „Козият рог“ разказва съвременна любовна история

Деян Донков с главната роля в новия филм на Николай Волев. Снимки: Яна Блажева - 16 г. по-късно: Николай Волев пуска нов филм

Деян Донков с главната роля в новия филм на Николай Волев. Снимки: Яна Блажева

Приятна изненада поднася предстоящият 21-и София филм фест. Премиера в рамките на фестивала ще направи новият филм на Николай Волев, който се завръща по кината след повече от 15 години отсъствие. Сега създателят на „Двойникът“, „Господин за един ден“ и „Козият рог“ представя „Извън пътя“ – съвременна любовна история за избора на път в живота.

Сюжетът ни среща с драматург с бивша слава, който търси изгубеното си вдъхновение в красотата на българските планини. По време на една от експедициите си, той неочаквано среща прелестна муза на прага на женствеността. Близостта между 19-годишната циганка Салия и 55-годишния Стефан прераства в силна привързаност. Чувствената им връзка се движи по ръба на бръснача и причинява дълбоко страдание на дългогодишната и предана съпруга на драматурга, актрисата Лидия.

Млада циганка е музата на героя на Деян Донков.

„Сюжетът е съвременна любовна история – казва Волев. – Разказвам за проблемите на една дългогодишна брачна двойка, за застаряването, за творческото изхабяване, за необходимостта от свежест в личните отношения, както и за избора на път в живота – дали да съхраниш духовността си, или да преследваш материалното, парите… Основната идея се зароди, когато замених Странджа и морето с Банско. За моя радост в този район е останала някаква чистота. Подейства ми обнадеждаващо природата, съхранена и неунищожена от съвремието и печалбарски пориви.”

Сценаристът и режисьор Николай Волев работи с оператора Орлин Руевски, а в главните роли на Деян Донков, Сали Ибрахим и Аня Пенчева. Премиерата на „Извън пътя“ е на 11 март в зала 1 на НДК.

Деян Донков с Аня Пенчева

Николай Волев, роден през 1946 година в София, първоначално следва архитектура. Впоследствие се насочва към киното, като завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище през 1972. За първи път хваща камера именно в британската столица. Има опит и с фотографията, както казва самият той: „с една чудна „Лайка” отпреди войната предпочитах да запечатвам неподправени неща, мигове от ежедневието. Надявах се да уловя нещо, което да подсказва същността на човека“.

През 1985 документалният му филм „Грънци” печели „Сребърен дракон” на фестивала в Краков и „Златен Ритон” за най-добър български документален филм в Пловдив. През същата година печели Специалната награда на журито и наградата „Дон Кихот” в Карлови Вари за филма „Да обичаш на инат”, който е обявен за най-добър български филм за 1985 година. Две години по-късно Николай Волев печели наградата Нордерн-Вестфален на фестивала в Оберхаузен за „Дом №8”. От 2000 до 2006 година е член на Борда на директорите на „Бояна Филм”.

Николай Волев с Деян Донков на снимачната площадка на „Извън пътя“.

Филмографията му включва игралните филми „Двойникът” (1980), „Господин за един ден” (1983), „Да обичаш на инат” (1986), „Маргарит и Маргарита” (1989), „Козият рог” (1994), „Вечният любовник” (1999), „Огледалото на дявола” (2001).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах