Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

16 години по-късно: Галин Стоев отново в Народния театър

През сезон 2017/18 с първата трупа ще работи режисьорът Иван Пантелев, Камен Донев излиза в нов спектакъл

През 2001 г. Галин Стоев получи „Аскеер“ за най-добро представление за „Аркадия“, Народен театър. Сега режисьорът се завръща на първата сцена. Снимка: Стефан Ненков Щерев/3inSpirit - 16 години по-късно: Галин Стоев отново в Народния театър

През 2001 г. Галин Стоев получи „Аскеер“ за най-добро представление за „Аркадия“, Народен театър. Сега режисьорът се завръща на първата сцена. Снимка: Стефан Ненков Щерев/3inSpirit

Галин Стоев се завръща в Народния театър. Шестнадесет години след последната си постановка на тази сцена – „Аркадия“ от Том Стопард, режисьорът отново ще работи с първата трупа. За онова представление през 2001 г. Стоев получи „Аскеер“ за най-добър спектакъл, затова сега очакванията към него са големи. 

Заглавието, избрано от Галин Стоев, е „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев. Това е познат текст за режисьора, поставял го е преди няколко години в парижкия театър „Ла Колин“ – а най-вероятно ще го направи и за репертоара на театъра в Тулуза, където българинът ще бъде директор от 1 януари.

В „Танцът Делхи“ Вирипаев ни запознава с шестима души, събрани в чакалнята на една болница – те губят и намират своите близки, страдат, изпитват чувство на вина, карат се, спорят, сдобряват се, крещят, плачат, губят самообладание… Всяка сцена започва с вестта за нечия смърт. В сюжета е заложен свещен индийски танц, изпълняван от танцьорката Катрин.

Завръщането на Галин Стоев в Народния, където работи в периода 1996-2001 г., обяви директорът на театъра Мариус Донкин. На среща с медиите актьорът оповести и останалите предстоящи заглавия в предстоящия сезон на трупата. В новия афиш на Народния театър влиза „Лисичетата“ от Лилиан Хелман, постановка на Бина Харалампиева, и „Гласът на Кокто“ – моноспектакъл на Биляна Петринска, под режисурата на Боян Иванов.

Сред имената, които ще работят в Народния театър, е Иван Пантелеев, режисьорът, чийто спектакъл „В очакване на Годо“ в „Дойчес театър“ видяхме преди година у нас – и за ролите си в него Самуел Финци и Волфрам Кох получиха награда „Актьор на годината“ в Германия през 2015 г. Пантелеев поставя в държавните театри в Щутгарт, Цюрих и Люцерн, а в Берлин освен в „Дойчес театър“, работи и в театър „Фолксбюне“.

Заглавието, което ще постави Иван Пантелеев у нас, все още не е известно. Не е обявен и текстът, по който режисьорът Стоян Радев ще работи в Народния театър с Камен Донев.

До края на 2017 година премиери ще имат „Чудаци” по Горки, постановка на Красимир Спасов на Камерна сцена, „Калигула” от Албер Камю, постановка на Диана Добрева на Голяма сцена, и „Цветът на дълбоките води” от Оля Стоянова, постановка на Бойка Велкова на Сцена на IV етаж.

Народният театър подготвя мюзикъл за деца по анимационния филм „Шрек” – съвместно с Американския колеж, както и постановка по комедията „Сватбата на Фигаро” от Пиер Бомарше.

Донкин подчерта, че специално място в репертоара ще има класическата българска драматургия. Юрий Дачев е поканен за драматизация по Димитър Димов – заглавието на произведението ще бъде съобщено в началото на новия сезон.

Междувременно в театъра са започнали подготовката за сезон 2020/21, когато се навършват 170 и 100 години от рождението и смъртта на патрона на Народния театър Иван Вазов и ще бъдат поставени спектакли по негови творби.

Мариус Донкин разкри и статистиката зад първия си сезон начело на Народния театър. В сезон 2016-2017 актьорите в елитната трупа са изиграли 584 представления на 48 спектакъла на трите сцени, посетени общо от над 115 000 зрители. Прибавяйки публиката на петте спектакъла на откритата лятна сцена „Театър пред театъра” между 3 и 7 юли, зрителите за десетте месеца общо са близо 120 000 души.

Новият сезон в Народния театър ще бъде открит на 10 септември с представлението „Нощна пеперуда” на Камерна сцена, а касите ще бъдат отворени на 21 август. През цялото лято билети за представленията през есента ще могат да се купуват онлайн на сайта на театъра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС