Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

£160 млн. за културата във Великобритания

Финансова помощ за институциите, които затвориха заради коронавируса, както и за творците на свободна практика

Лондонският театър „Уиндъм“ на „Уест Енд“ е затворен, както и останалите културни институции в британската столица, заради пандемията от COVID-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС - £160 млн. за културата във Великобритания

Лондонският театър „Уиндъм“ на „Уест Енд“ е затворен, както и останалите културни институции в британската столица, заради пандемията от COVID-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Театрите, концертните зали, оперите, галериите и музеите във Великобритания, чиято дейност бе спряна заради коронавирусната пандемия, ще получат достъп до фонд със 160 млн. паунда, гарантиращ оцеляването им във времето, в което не работят. Той ще бъде както за културни институции, така и за творци на свободна практика, отбелязва Би Би Си.

Въпреки обявяването на държавната помощ, британското правителство е изправено пред сериозни критики, че не подкрепя независимите творци.

Те обаче също ще могат да кандидатстват за финансиране от фонда – 20 млн. паунда от тези 160 млн. са за тях, като таванът на гранта е 2500 паунда. Останалите 140 млн. паунда отиват за финансирането на театри, кина, галерии, музеи, центрове и зали, където се организират събития. Първите плащания ще се извършат до шест седмици.

„Нетфликс“ също обяви помощ от 1 млн. паунда, които влизат в британския фонд за подкрепа на филмовата и телевизионната индустрия. Миналата седмица повечето филми и телевизионни продукции на Острова спряха производство.

След преустановената дейност в културата се очаква да бъдат съкратени значителна част от работещите в сектора, а останалите вероятно ще са изправени пред намалени заплати и несигурно бъдеще.

Вижте още: БРИТАНСКИЯТ ТЕАТЪР „ГЛОБУС“ С ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ОНЛАЙН

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах