POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

£160 млн. за културата във Великобритания

Финансова помощ за институциите, които затвориха заради коронавируса, както и за творците на свободна практика

Лондонският театър „Уиндъм“ на „Уест Енд“ е затворен, както и останалите културни институции в британската столица, заради пандемията от COVID-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС - £160 млн. за културата във Великобритания

Лондонският театър „Уиндъм“ на „Уест Енд“ е затворен, както и останалите културни институции в британската столица, заради пандемията от COVID-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Театрите, концертните зали, оперите, галериите и музеите във Великобритания, чиято дейност бе спряна заради коронавирусната пандемия, ще получат достъп до фонд със 160 млн. паунда, гарантиращ оцеляването им във времето, в което не работят. Той ще бъде както за културни институции, така и за творци на свободна практика, отбелязва Би Би Си.

Въпреки обявяването на държавната помощ, британското правителство е изправено пред сериозни критики, че не подкрепя независимите творци.

Те обаче също ще могат да кандидатстват за финансиране от фонда – 20 млн. паунда от тези 160 млн. са за тях, като таванът на гранта е 2500 паунда. Останалите 140 млн. паунда отиват за финансирането на театри, кина, галерии, музеи, центрове и зали, където се организират събития. Първите плащания ще се извършат до шест седмици.

„Нетфликс“ също обяви помощ от 1 млн. паунда, които влизат в британския фонд за подкрепа на филмовата и телевизионната индустрия. Миналата седмица повечето филми и телевизионни продукции на Острова спряха производство.

След преустановената дейност в културата се очаква да бъдат съкратени значителна част от работещите в сектора, а останалите вероятно ще са изправени пред намалени заплати и несигурно бъдеще.

Вижте още: БРИТАНСКИЯТ ТЕАТЪР „ГЛОБУС“ С ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ОНЛАЙН

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90