VivaPay

£160 млн. за културата във Великобритания

Финансова помощ за институциите, които затвориха заради коронавируса, както и за творците на свободна практика

Лондонският театър „Уиндъм“ на „Уест Енд“ е затворен, както и останалите културни институции в британската столица, заради пандемията от COVID-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС - £160 млн. за културата във Великобритания

Лондонският театър „Уиндъм“ на „Уест Енд“ е затворен, както и останалите културни институции в британската столица, заради пандемията от COVID-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Театрите, концертните зали, оперите, галериите и музеите във Великобритания, чиято дейност бе спряна заради коронавирусната пандемия, ще получат достъп до фонд със 160 млн. паунда, гарантиращ оцеляването им във времето, в което не работят. Той ще бъде както за културни институции, така и за творци на свободна практика, отбелязва Би Би Си.

Въпреки обявяването на държавната помощ, британското правителство е изправено пред сериозни критики, че не подкрепя независимите творци.

Те обаче също ще могат да кандидатстват за финансиране от фонда – 20 млн. паунда от тези 160 млн. са за тях, като таванът на гранта е 2500 паунда. Останалите 140 млн. паунда отиват за финансирането на театри, кина, галерии, музеи, центрове и зали, където се организират събития. Първите плащания ще се извършат до шест седмици.

„Нетфликс“ също обяви помощ от 1 млн. паунда, които влизат в британския фонд за подкрепа на филмовата и телевизионната индустрия. Миналата седмица повечето филми и телевизионни продукции на Острова спряха производство.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

След преустановената дейност в културата се очаква да бъдат съкратени значителна част от работещите в сектора, а останалите вероятно ще са изправени пред намалени заплати и несигурно бъдеще.

Вижте още: БРИТАНСКИЯТ ТЕАТЪР „ГЛОБУС“ С ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ОНЛАЙН

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg