Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

17 февруари: Наука, заради която гориш

Джордано Бруно пръв отстоява идеята за бекрайността на вселената. - 17 февруари: Наука, заради която гориш

Джордано Бруно пръв отстоява идеята за бекрайността на вселената.

1600 г. Монахът Джордано Бруно, учен, писател и философ, е изгорен на клада в Рим по обвинение в магьосничество. Той пръв отстоява идеята за бекрайността на вселената. След повече от двеста години Бруно ще се превърне в икона и мъченик за антиклерикалите, които виждат смъртта му като резултат от героична съпротива срещу задушаващата власт на средновековните суеверия. Но Джордано може би просто не е трябвало да се опитва да превърне оловото в злато…

1863 г. В Женева е основан Международният комитет в помощ на ранените, бъдещият Червен кръст.

1871 г. Пруската армия влиза в Париж след победата си във Френско-пруската война. Френският император Наполеон III е в пруски плен, Франция е напът за пореден път да стане република, а прусаците съвсем скоро ще обявят обединението на Германия и ще анексират Елзас и Лотарингия. Но първо победените французи и победителите немци заедно ще бомбардират Париж, за да унищожат марксистката комуна, образувала се в превзетия град.

1904 г. Премиера на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини (а не от Росини, както някои може и да си мислят) в миланската „Скала“. Публиката не е доволна, така че Пучини разделя второ действие на две части, започва нови репетиции с певците и организира още една премиера, този път в Бреша. Тогава вече публиката е очарована.

1919 г. Украинската република моли Антантата (страните-победителки в Първата световна война) за помощ срещу болшевишката Червена армия. Тече руската Гражданска война и новата съветска власт се опитва да се наложи в колкото се може повече райони на разпадналата се Руска империя. Финландия, Полша, трите балтийски държави, Украйна и Грузия са обявили независимост, но Ленин ще се опита да покори част от тях. В Украйна и Грузия ще успее, но ще бъде спрян във Финландия и Полша.

2008 г. Косово обявява независимост под закрилата на международен мироопазващ корпус. Сърбия отказва да признае съществуването на нова държава в историческата си провинция. Косово остава един от най-бедните и изолирани райони на Балканите.

2011 г. В Либия започват протести, част от по-широките движения на Арабската пролет. Почти навсякъде светските и демократични движения ще бъдат изместени от яростни ислямистки изстъпления. В Либия предстои падането на диктатурата на Муамар Кадафи.

Рожденици:

1912 г. Андре Нортън, американска писателка, авторка на научна фантастика и фентъзи. На български са превеждани новелите й „Да живее крал Кор“ и „Път между световете“, както и няколко разказа. Тя е първата жена, получила наградата за фентъзи „Гандалф“ и Световната награда за фентъзи. Андре Нортън умира през 2005 г.

1929 г. Алехандро Ходоровски, чилийски и френски режисьор. Негови са филмите “El topo” („Къртицата“, 1970) и „Свещената планина“ (1973). Най-известният (и нереализиран) проект на Ходоровски е екранизацията на „Дюн“, за която той преговаря с Орсън Уелс, Салвадор Дали и „Пинк флойд“.

1943 г. Марин Янев, актьор. Част от трупата на Народния театър.

1955 г. Мо Ян или Мо Йен, псевдоним на китайския писател Гуан Мойе. Носител на Нобеловата награда за литература през 2012 г. На български е преведена новелата му „Промяната“.

1954 г. Ивайло Герасков, актьор. Част от трупата на Театър „София“, играл в десетки филми.

1957 г. Иглика Трифонова, кинорежисьор. Създала филмите „Писмо до Америка“ и „Разследване“.

 

Починали:

440 г. Месроп Мащоц, арменски духовник. Месроп е откривателят на арменската азбука и една от най-значимите личности в историята на християнството в Армения. Почитан е като светец от Арменската апостолическа православна Църква.

1371 г. българският цар Йоан Александър. Син на крънския деспот Срацимир и на свой ред деспот на Ловеч, Йоан Александър е издигнат за владетел на България след преврата, свалил от власт цар Йоан Стефан в 1331 г. Новият монарх ползва влашка и татарска помощ, за да се справи с поредица опасности пред властта си и подчертава връзките си с традиционната династия на Асеневци. По време на 40-годишното му царуване за първи път се появяват османските акънджийски отряди, използвани от Византия за сплашване на противниците й. В края на управлението си, след няколко поражения и гибелта на двама от своите наследници, Йоан Александър е изправен пред нови заплахи от унгарска страна и е принуден да подкрепя амбициите на Сърбия. Наследен е от двамата си оцелели синове Шишман и Срацимир в навечерието на големия поход на балканските владетели срещу османците от 1371 г. Походът на Вълкашин и Углеша завършва с катастрофа край Черномен. Започва османското завоевание в Македония и България.

Празник:

За източноправославната църква 17 февруари е Денят на св. великомъченик Теодор Тирон, загинал на тази дата в 306 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах