Този текст е публикуван преди повече от 3 години

$170,4 млн. за „Полегнало голо тяло“ на Модиляни

Платното е купено от крупен китайски инвеститор

Амедео Модиляни, „Полегнало голо тяло“ - $170,4 млн. за „Полегнало голо тяло“ на Модиляни

Амедео Модиляни, „Полегнало голо тяло“

Картината на Амедео Модиляни „Полегнало голо тяло“ бе продадена на търг за втората най-висока цена за произведение на изкуството, съобщава „Асошиейтед прес“. Платното на италианският художник смени собствениците си срещу 170,4 милиона долара на аукцион в Ню Йорк, което е рекорд за артиста – най-скъпо продадената картина на Модиляни преди това беше за 71 милиона долара.

„Полегнало голо тяло“ бе продадено на търг на „Кристис“ след дълго и напрегнато наддаване. Постигнатата сума е втората най-висока на аукцион за творба на изкуството. От „Кристис“ обявиха, че платното е купено от група частни китайски колекционери. Според „Уолстрийт джърнъл“ става дума за крупен инвеститор и неговата съпруга. Азиатските колекционери са особено активни на арт пазара през последните няколко сезона, отбелязва „Гардиън“.

Смятана за една от най-добрите познати творби на художника, картината – рисувана през 1917-1918 г. – едва не предизвиква скандал, когато е изложена за първи път в Париж.

Картината на Пабло Пикасо „Жените от Алжир“ (версия O) държи рекорда за най-висока сума, платена за произведение на изкуството на аукцион. Тя бе продадена на търг на „Кристис“ за 179 милиона долара през май. Графична версия на същия сюжет, който Пикасо разработва по картината на Дьолакроа, може да се види този месец в изложбата на художника в Националната галерия в София, филиал Двореца – „Пикасо. Вечното търсене“.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Близо 30% от предложенията на търга, озаглавен „Музата на художника“ останаха непродадени – „Гол портрет на червен диван“ на Лушън Фройд, оценен на 30 милиона долара, не намери купувач. Но като цяло на аукциона бяха продадени произведения за 494.4 милиона долара.

Нов рекорд бе поставен и за творба на Рой Лихтенщайн, попарт художникът, известен със своите ярки картини в комиксов стил. Неговата „Медицинска сестра“ от 1964 г. бе продадена за 95,4 милиона долара – в рамките на предварителната оценка между 80 и 100 милиона.

От „Кристис“ очакват да продадат изкуство за поне 1 милиард долара на серия от аукциони тази седмица.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах