Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

$170,4 млн. за „Полегнало голо тяло“ на Модиляни

Платното е купено от крупен китайски инвеститор

Амедео Модиляни, „Полегнало голо тяло“ - $170,4 млн. за „Полегнало голо тяло“ на Модиляни

Амедео Модиляни, „Полегнало голо тяло“

Картината на Амедео Модиляни „Полегнало голо тяло“ бе продадена на търг за втората най-висока цена за произведение на изкуството, съобщава „Асошиейтед прес“. Платното на италианският художник смени собствениците си срещу 170,4 милиона долара на аукцион в Ню Йорк, което е рекорд за артиста – най-скъпо продадената картина на Модиляни преди това беше за 71 милиона долара.

„Полегнало голо тяло“ бе продадено на търг на „Кристис“ след дълго и напрегнато наддаване. Постигнатата сума е втората най-висока на аукцион за творба на изкуството. От „Кристис“ обявиха, че платното е купено от група частни китайски колекционери. Според „Уолстрийт джърнъл“ става дума за крупен инвеститор и неговата съпруга. Азиатските колекционери са особено активни на арт пазара през последните няколко сезона, отбелязва „Гардиън“.

Смятана за една от най-добрите познати творби на художника, картината – рисувана през 1917-1918 г. – едва не предизвиква скандал, когато е изложена за първи път в Париж.

Картината на Пабло Пикасо „Жените от Алжир“ (версия O) държи рекорда за най-висока сума, платена за произведение на изкуството на аукцион. Тя бе продадена на търг на „Кристис“ за 179 милиона долара през май. Графична версия на същия сюжет, който Пикасо разработва по картината на Дьолакроа, може да се види този месец в изложбата на художника в Националната галерия в София, филиал Двореца – „Пикасо. Вечното търсене“.

Beth Hart

Близо 30% от предложенията на търга, озаглавен „Музата на художника“ останаха непродадени – „Гол портрет на червен диван“ на Лушън Фройд, оценен на 30 милиона долара, не намери купувач. Но като цяло на аукциона бяха продадени произведения за 494.4 милиона долара.

Нов рекорд бе поставен и за творба на Рой Лихтенщайн, попарт художникът, известен със своите ярки картини в комиксов стил. Неговата „Медицинска сестра“ от 1964 г. бе продадена за 95,4 милиона долара – в рамките на предварителната оценка между 80 и 100 милиона.

От „Кристис“ очакват да продадат изкуство за поне 1 милиард долара на серия от аукциони тази седмица.

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)