Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

171 г. от рождението на Христо Ботев

Поклонение ще тръгне от родната къща на поета-революционер в Калофер и ще завърши в подножието на паметника му

Христо Ботев (1848 - 1876) - 171 г. от рождението на Христо Ботев

Христо Ботев (1848 - 1876)

Сто седемдесет и една години от рождението на Христо Ботев ще бъдат отбелязани на 6 януари. В София честването ще се проведе от 13 ч. пред бюст-паметника на поета, революционер, публицист и общественик в Борисовата градина.

В програмата на Столична община ще се включат актрисата Силвия Лулчева, мъжки вокален ансамбъл „България“ с ръководител акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър. Слово ще произнесе зам.-кмета на София Тодор Чобанов.

В родния на революционера Калофер честването ще започне в 11 ч., когато от двора на къщата-музей ще тръгне митинг-поклонение през местата, свързани с живота и делото на поета. Поклонението ще спре на централния площад под паметния мемориал, където слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тържества, посветени на Ботев, ще се проведат и в Пловдив – от 13,30 ч. пред паметника на поета в Цар Симеоновата градина. Церемонията ще води актьорът Петър Тосков. Слово ще произнесе Димитър Минев, директор на пловдивската Народна библиотека „Иван Вазов“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg