POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

178 депутати станаха „Рицари на книгата”

Костадин Костадинов от „Възраждане” и негови колеги получиха персонален почетен знак от Асоциация „Българска книга”

Част от наградените депутати след като са станали „Рицари на книгата“. Снимка: Асоциация „Българска книга“ - 178 депутати станаха „Рицари на книгата”

Част от наградените депутати след като са станали „Рицари на книгата“. Снимка: Асоциация „Българска книга“

Голямата награда „Рицар на книгата“ бе присъдена на 178 депутати от 48-то Народно събрание, съобщиха от Асоциация „Българска книга“. Поводът е, че те гласуваха за приемане на 9% ДДС като постоянна мярка за подкрепа на книгоиздаването.

Със специални почетни знаци бяха удостоени народните представители, чиято активна позиция допринесе за приемането на спасителната мярка – Красимир Вълчев, Тома Биков, Любен Дилов – син, Делян Добрев и Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС); Кристиан Вигенин, Вяра Емилова, Георги Свиленски, Иван Ченчев, Румен Гечев, Веска Ненчева (БСП); Костадин Костадинов (Възраждане); Петър Чобанов, Мукаддес Налбант, Джейхан Ибрямов (ДПС); Асен Василев и Николай Денков (ПП); Стефан Янев и Румен Йончев (БВ).

Предаването „Посока Култура“ по „Дарик“ с водещ зам.-кметът на София Мирослав Боршош стана „Рицар на книгата“ в категорията „журналист/медия“. В своя Фейсбук профил Мирослав Боршош благодари на радиото за поканата, доверието и споделената посока „във време, в което културата все повече отсъства в медиите“.

Наградата „Рицар на книгата“ в категория „библиотека/библиотекар“ получи Регионалната народна библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново, а в категория „Учител/училище“ – II ОУ „Д-р Петър Берон“ – Шумен.

Връчването на наградите се състоя на 23 април, в Световния ден на книгата и авторското право.

Наградите „Рицар на книгата“ са учредени през 2004 г. от издателство „Сиела“, а през 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на Асоциация „Българска книга“ – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 130 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg