Софийски международен панаир на книгата

18 г. по-късно: Емил Табаков отново дирижира Филхармонията

Завръща се и за втори мащабен концерт, с участието на 2 оркестъра (на Софийска филхармония и БНР) и 4 хора

Емил Табаков работи отново с музикантите от Софийската филхармония. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - 18 г. по-късно: Емил Табаков отново дирижира Филхармонията

Емил Табаков работи отново с музикантите от Софийската филхармония. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Емил Табаков излиза начело на Софийската филхармония 18 години, след като напусна оркестъра. Диригентът отново репетира с музикантите, с които преживя емоционална раздяла през 2000 г. Табаков ще отбележи този момент със световна премиера на свое произведение – Симфония № 9.

Завръщането на Емил Табаков в националния филхармоничен оркестър ще стане първо пред публиката в Русе, на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. В концерта на 16 март в Доходното здание ще прозвучат още Концерт за цигулка, виолончело и оркестър от Йоханес Брамс със солисти цигуларя Минчо Минчев и виолончелиста Робърт Коен.

На 18 март концертът ще бъде изнесен и в зала „България“. Столичната публика също е любопитна към колаборацията между Табаков и Филхармонията – билетите за събитието са почти изчерпани.

Емил Табаков ще се завърне и за още една мащабна проява през сезона с участието на същия оркестър. На 28 юни той ще дирижира Осмата симфония на Малер, известна като Симфония на хилядата. Концертът ще събере на една сцена симфоничните оркестри на Софийската филхармония и Българското национално радио, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и Детския филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, Детския и Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

Америка за България

Bookshop 728×90