Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

184 години изкуство в един кадър

Елза Гоева отбеляза 90-годишнината си с изложба в столичната галерия „Арте“

Изложбата на Елза Гоева бе почетена от Любен Зидаров. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - 184 години изкуство в един кадър

Изложбата на Елза Гоева бе почетена от Любен Зидаров. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

С изложба на 90-годишната Елза Гоева столичната галерия „Арте“ откри есенния сезон. На събитието в сряда вечерта в салона и двора на галерията на ул. „Бузлуджа“ юбилярката бе отрупана с цветя и поздравления от колеги, почитатели, близки и приятели. Между тях бе и още един 90-годишен, по-точно на 94: също толкова активният доайен на гилдията, неуморимият Любен Зидаров. Когато е чисто и искрено, изкуството изглежда наистина е в състояние да съхрани човека, да запази духа му и да му даде неподозирани сили, както отбеляза галеристката Гергана Борисова.

Художничката Елза Гоева. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В юбилейната си изложба Елза Гоева показва 20 платна, някои от които са рисувани преди повече от 60 години („Към Балчик“) и още няколко от края на ’69-а и средата на ’89-а, непоказвани досега. Но повече от половината картини – пейзажи, автопортрет, портрет на съпруга ѝ художника Владо Гоев (1925-2013)… са създадени през последните 2-3 години. Включени са и три негови произведения.

Новите платна са в унисон с настроението на сезона между лятото и есента, с деликатна красота, приглушени тонове и фини нюанси, които разчитат повече на въображението на зрителя, отколкото на външни ефекти.

Картините на Елза Гоева могат да бъдат разгледани в галерия „Арте“ до 25 септември.

„Истанбул“

Автопортрет

„Скала – торсо“

„Двор на църква“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg