Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Мъжът, който измами жени за $10 млн., мечтае да си има шоу като „Ергенът“

„Tinder измамникът“ иска да изчисти името си пред света след документалния филм за него на „Нетфликс“

Шимон Хают, който се представя пред десетки момичета като Саймън Левиев. Снимка: „Нетфликс“ - Мъжът, който измами жени за $10 млн., мечтае да си има шоу като „Ергенът“

Шимон Хают, който се представя пред десетки момичета като Саймън Левиев. Снимка: „Нетфликс“

Шимон Хают, станал популярен като „Tinder измамникът“ след популярния документален филм на „Нетфликс“ „Tinder Swindler“ се оправдава след обвиненията, отправени му в продукцията, описвайки се в интервю просто като „самотен мъж, който искаше да срещне момичета в „Тиндър“.

След премиерата на филма, вдъхновен от едноименната статия на норвежкия вестник VG, който разобличи схемата му, Хают не просто не е обект на разследване, а мечтае за свое собствено шоу в стилистиката на „Ергенът“ и подписа договор с агенция, която да го представлява за следващите му проекти.

„Tinder Swindler“, който и днес е в Топ 10 на най-гледаните продукции на „Нетфликс“ в България, представя три от жертвите на Хают, но в реалността те са много повече, твърдят създателите на документалния филм. Според различни източници Хают, родом от Израел, е завлякъл момичетата с около 10 млн. долара. Пред камерата жените разказват различни практики, с които са били омагьосани да повярват, че изживяват бляскава приказка. Всички те използват приложението за срещи „Tinder“, където за първи път се запознават с Хают, или по-точно с едната от личностите, с които увлича момичетата – Саймън Левиев. Саймън се представя за син на диамантения магнат Лев Левиев и наследник на неговата бизнес империя. След няколко онлайн разговора, първата среща протича по установена схема и независимо от малките разлики в подхода, винаги цели да демонстрира луксозния начин на живот на Саймън. Момичетата най-често се влюбват в неговата галантност и подведени от вниманието към тях, вярват, че са във връзка с наследника на мултимилионна компания.

Съвсем скоро розовата рамка на романтичната връзка се пропуква и Саймън започва с предупрежденията, че като известен и богат мъж, има множество врагове, някои от тях готови дори да го нападнат физически. След още няколко дни това на пръв поглед се случва и момичетата получават снимки с окървавената риза на Саймън и пребития му бодигард. Обяснява, че кредитните и дебитни карти оставят лесно проследима следа и спешно се нуждае от голяма сума пари в кеш, за да поеме разходите по разточителния си живот. Междувременно ги увещава, че е напът да сключи голяма бизнес сделка и съвсем скоро получената сума ще се върне в сметките на момичетата, даже и с висока лихва. Някои посягат към дългогодишните си спестявания за жилище, други теглят няколко кредита, само за да избавят гаджето си от опасност. Но след поредния път, в който получават единствено уверения, че парите ще им бъдат върнати, а това реално не се случва, момичетата започват да подозират дали не са били обект на измама. Част от тях се свързват с полицията, но не постигат успех, тъй като Хают пътува непрекъснато в различни държави. Остават единствено кредиторите, които неумолимо и по график настояват заемите да им бъдат върнати.

Измамата на Хают е добре смазана машина – докато той тепърва започва да си пише с нова жена, друга вече изплаща скъпите ресторанти, хотели и пътуванията с частен самолет.

И всичко това върви, докато една от жертвите му се обръща към норвежкия вестник VG. След тяхно собствено 6-месечно разследване, което ги отвежда по следите на Хают в родния му Израел, през 2019 г. излиза „The Tinder Swindler“. Публикацията добива огромна популярност, разкриват се още жертви на Хают в скандинавските държави, в Централна Европа… Преди да стане обект на документалния филм, Хают е бил обявен за издирване в Израел и дори е лежал в затвора във Финландия именно по обвинения за измама. В края на документалния филм израелецът е арестуван от полицията в Гърция и зрителят очаква въздаването на справедливост, но уви, повдигнати са му обвинения единствено за фалшиви документи.

Ефектът от продукцията на „Нетфликс“ е огромната популярност на Хают. Само дни след премиерата на документалния филм на 2 февруари, той подписва договор с агенцията за таланти „Gitoni“. Персонализирано видео с негово участие се продава за 199 долара онлайн. Тази седмица той пусна и колекция NFT в сайта, в който се продават и тениски с популярни реплики от продукцията на „Нетфликс“, включително и такива с надпис „Враговете ми ме преследват“. Според твърденията в сайта, „част от приходите отиват при „Global Fund for Children“.

Към момента Хают има забрана да създава нови профили в „Тиндър“, „Хиндж“ и други приложения за онлайн запознанства. Има приятелка, според която той никога не е искал пари от нея.

Колкото до жените, които твърдят, че са били жертва на измама, Хают казва в интервю за „Inside Edition“:

„Не са били измамени, не са били заплашвани. Не съм това чудовище. Аз съм просто самотен мъж, който иска да среща момичета в „Тиндър“.

Попитан дали наистина е син на диамантен магнат, той отговаря, че никога не се е представял по подобен начин. Не изпитва и вина към момичетата от „The Tinder Swindler“, защото никога не е правил това, което те описват. Скъпия си стандарт на живот той поддържа от „легалния си бизнес“, отбелязвайки, че през 2011 г. е купил голямо количество биткойни.

„Няма нужда да казвам колко струва това днес – изтъква той, цитиран от „Холивуд Рипортър“. – Не съм измамник и не съм лъжец. Хората не ме познават и не могат да ме съдят. Искам да изчистя името си, искам да кажа на света, че това, което са гледали и чели, не е вярно.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах